Grundtollas a Lencsési szánkódombnál

2021. július 24. 18:13 | Such Tamás

Tudták, hogy a tollaslabda a világon a második legnépszerűbb sport? Hogy az igazán erős játékosok a labdát akár 400 km/óra fölé meg tudják ütni? Illetve, hogy az összes sport közül itt az egyik legmagasabb a pulzusszám? Én bizony nem.

Nyár elején, az egyik péntek délután zeneszó, vidám zsivaj jött a szánkódomb felől. Mivel tavasztól-őszig, a fák sűrű levelei miatt nem látunk semmit a konyhaablakból, így azt hittem, hogy ovis buli van lent. A fák koronái alatt csak a lábszárakat láttam futkorászni. Arra gondoltam, hogy biztos a szülők fociznak, de ahhoz túl koncentrált volt a mozgás. Kiderült, tollasoznak az emberek!

A 2018-ban alakult Körös Tollaslabda Sportegyesület tagjai, ettől a nyártól minden péntek délután kitelepülnek a grundra a szomszédos ex-József Attila suli tornaterméből. Céljuk, hogy sportolásra, közösségi együttlétre csábítsák az embereket.

 

Tószögi György filmezik – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Tószögi György filmezik – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

„A legtöbbek számára a tollaslabda egy esti nyári szabadtéri sport – mondja Tószögi György egyesületi tag. – Aki itt azonban egyszer ütőt fog, az többnyire visszatérő vendéggé válik. Akik pedig komolyabban szeretnének ezzel a sporttal foglalkozni, azok a teremben is kipróbálhatják.”

Elmondja, a szabadidős sporttevékenység támogatása mellett nagyon komoly utánpótlás-nevelés is zajlik az egyesületnél. Idén két játékosuk is érmes helyezéssel szerepelt az országos U13-as bajnokságon, az egyiküket – Tószögi György Jr.-t – beválasztották U13-as korosztályban a válogatott keretbe.

Megjegyzem, nagyon sokan poénkodnak a tollaslabdával kapcsolatban, mire visszakérdez: „Gondoltad volna, hogy a tollaslabda a világ másik legnépszerűbb sportja?”

 

Tószögi György Jr. – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Tószögi György Jr. – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Hozzáteszi, az ütős labda sportok közt a legdinamikusabb a helyváltoztatást, a mozgás terjedelmet illetően. A labda itt megy a leggyorsabban, 400 km/óra fölött tudják megütni az igazán erős játékosok. (Nehéz is alkonyatkor fotózni – S. T.)

„Rendkívül szórakoztató, játékos, kortalan sport – folytatja –, mert tollasozni mindenki tud, de az már más kérdés, hogy milyen szinten. Egy-egy versenyszintű ütés végrehajtásához éveket kell gyakorolni. Azonfelül az összes sport között a tollaslabda dolgozik az egyik legmagasabb pulzusszámmal.”

 

Grundtollas a Lencsési szánkódombnál – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Grundtollas a Lencsési a tömbházak közt – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Hozzáteszi, nem egyszer más sportág képviselői is elmennek hozzájuk kipróbálni teremkörülmények között a tollaslabdázást. „Majd miután elkezdünk játszani, beindul az óvatos szívatás: mert a pályatollasban nem az a cél, hogy oda üsd a másiknak, ahol ő van, hanem mindig oda, ahol ő épp nincs. Az átlagember körülbelül 4-5 percig bírja maximálisan a tempót. Majd leteszik az ütőt, és alig bírnak beszélni, mert annyira nincs levegőjük. Ezáltal ráébrednek, hogy nem kell kilométereket futni azért, hogy leizzadjanak, hiszen, ha megfelelő kezekbe kerül egy partner, akkor 10 perc alatt is eléri a kívánt hatást.”

 

Galéria

További programok »

Sport

Október 17-én ismét lesz 4 Labda Bajnokság

Már javában zajlik a 4 Labda Bajnokság szervezése Békéscsabán. A már több mint 10 esztendeje létező rendezvényt Kormos Mihály, a BRSE korábbi szakmai igazgatója hívta életre. A program szervezését négy évnyi szünet után a Körös Tollaslabda Sport Egyesület vállalta el. A szervezők családi és baráti csapatok nevezését várják.
2021. szeptember 21. 18:20
FEL