Gránitkeresztet szenteltek fel a lőkösházi temetőben

2023. november 23. 17:00 | Hidvégi Dávid

Átadták és felszentelték az új gránit keresztet a lőkösházi temetőben. A jelképet a Kereszténydemokrata Néppárt "Fogadj örökbe egy keresztet!" országos programja kapcsán állították fel.

Az eseményen a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős államtitkára elmondta: a keresztszentelés kiváló példája annak, hogy össze lehet fogni egy olyan ügyért, amely a békét szolgálja, és egységet teremt egy békétlen világban. Latorcai Csaba hozzátette, hogy a keresztek igazodási pontok azokban az időkben amikor a Nyugat-Európa kezdi elveszteni orientációs képességét, és a rendet rendetlenség váltja fel. Hangsúlyozta: Magyarország példát mutat a béke melletti kiállással és kereszténység megőrzésével.

– Olyan európai érdekközösségben vagyunk érdekeltek, ahol valamennyi nemzet otthon érezheti magát és ahol a múltja, jelene számít és azonos súllyal mérik, ugyanakkor a jövőjét sem kell feláldoznia egy identitás nélküli "Európai Egyesült Államok" oltárán, ahol az illegális migránsoknak több joga van, mint az őshonos polgároknak – fogalmazott. Aláhúzta: a kormány célja egy identitásában erős, gyarapodó ország teremtése, ahol békében és biztonságban lehet élni és meg lehet őrizni a keresztény értékeket és a magyarságot.

Latorcai Csaba a Kereszténydemokrata Néppárt ügyvezető főtitkáraként emellett emlékeztetett, hogy a KDNP egy éve indította el a "Fogadj örökbe egy keresztet!" mozgalmat, amelyre példátlan számú felajánlás érkezett.

 

A település polgármestere felidézte, hogy idén májusban határozott a képviselő-testület egy kereszt felállításáról a temetőben, ugyanis az ötven éve a plébános által állított pléhkeresztet felemésztette az idő. Szűcsné Gergely Györgyi elmondta: a gránitkeresztet a történelmi, bibliai témájú panorámafestményeiről ismert Corvus-Kora Róbert készítette, aki állított már egy keresztet a település temploma előtt.

–Ezzel a gesztussal is szeretnénk kifejezni elhunyt plébánosunk iránti nagyrabecsülésünket, aki egyszerre volt lelkipásztora és közösségszervezője Lőkösházának. Településvezetőként hiszem és vallom, hogy az egyházzal közös munka még többet adhat hozzá Lőkösháza közösségi életéhez, a településünk, maradásunk megerősítéséhez – hangsúlyozta a polgármester.

A bronz korpuszt a Szeged-Csanádi Egyházmegye adta, a keresztet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök szentelte fel.

– A kereszt önmagában a szégyen jele is lehetne, Jézus idejébe eredetileg az is volt: kivégzőeszköz. De számunka ez az ő végtelen szeretetének a szimbóluma, ártatlanul életét áldozta értünk, mindannyiunkért, szeretetből. Az ő földi élete nem a semmibe torkolt, hanem feltámadással az élet teljességét birtokolja, legyőzte a halált is – fogalmazott a megyés püspök. 

 

Galéria

További programok »

FEL