Gőzerővel folynak a gabonamalom felújítási munkálatai

2019. november 14. 16:34 | Szilágyi Viktória

Békéscsaba egyik szimbóluma a Gabonamúzeum területén álló szélmalom, amelynek a felújítási munkálatait idén nyár végén kezdték el. A korszerűsítés a Modern Városok Programnak köszönhetően, közel harmincmillió forintból valósul meg.

A békési megyeszékhelyen található működőképes szélmalmot teljes egészében felújítják, amelyről már korábban is írtunk.

A jelenleg zajló kivitelezésről a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetőjét, dr. Sódar Anitát kérdeztük.

– A szélmalom fa szerkezeti műhelymunkái már teljes egészében elkészültek. A külső és a belső vakolási munkák folyamatban vannak, illetve a tetőfelújítási munkák is félig elkészültek – fogalmazott dr. Sódar Anita, hozzátéve, hogy ha az időjárás engedi, a tetőfelújítási munkák várhatóan 2019 deceber végére fejeződnek be. 

A Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója, Ando György elmondta, hogy a szélmalmok Békés megyében aránylag későn terjedtek el, csak az 1850-es években. A ma Békéscsabán található szélmalom eredetileg Békés és Csongrád megye határában, Csókás-pusztán állt, és 1974-ben telepítették át a Gabonamúzeum területére.

 

 

– Ezekre a holland típusú szélmalmokra jellmező, hogy a tetőszerkezetüket a szél felé lehetett fordítani. Rendszerint vályogból vagy vert falból készítették, csak a külső rész volt téglából kirakva. A malom felső és a belső része is fa szerkezet. A malomkövek rendszerint Sárospatakról származtak. A kövekkel egy hétig őröltek. Azokat a molnárnak ki kellett emelnie és meg kellett vésnie, hogy minél jobban őrölje a gabonát –  ismertette az igazgató.

Ando György a holland típusú szélmalomok szerkezetéről elmondta, hogy azok négy szinből állnak. Legfelül található a nagykerék, a következő szinten a szeles tengely, a harmadik szinten a kő, a legalsó pedig a lisztes szint volt. A búzát egy emelőszerkezettel húzták fel az első szintre, ahol a garatra öntötték, az alsó szinten pedig a liszt potyogott ki.

A Gyulai úti malomnál a kivitelezési munkálatok befejezésének a határideje 2020 februárja. 

További programok »

Fejlesztéspolitika

Megújul a kondorosi orvosi rendelő

A Magyar Falu Program idei pályázati forrásaiból újabb jelentős beruházások segíthetik a vidék népességmegtartó erejének növelését - jelentette ki Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Kondoros önkormányzata a Dr. Kupecz Benedek Háziorvosi Rendelő felújítására nyert támogatást.
18:10
FEL