Gombkötő Zoltán: Még most is ellenőriztethetjük fűtőberendezéseinket

Ha a tavalyi évet nézzük, akkor a szén-monoxid mérgezésben elhunytak száma Magyarországon közel a duplája volt, mint 2015-ben. 9 halálesetről nőtt a szám 16-ra. Egyébként a szén-monoxid mérgezéses esetek száma csökkenő tendenciát mutat. Javában benne vagyunk a fűtésszezonban, de még mindig nem késő ellenőriztetni a fűtőberendezéseket a lakásunkban, otthonunkban, házunkban. A 7. Tv Aktuális című műsorában Gombkötő Zoltán tűzoltó alezredessel beszélgetett erről Horváth Szabolcs műsorvezető.

 

– A Békés megyei számok mit mutatnak a tavalyi évben, és idén mi a helyzet?

 

Nem szoktuk különválasztani a kémiai tűz és a szén-monoxid szivárgást, mert ezek olyan események, és olyan tevékenységi körhöz kapcsolódnak, amelyek összetartoznak. Szén-monoxid szivárgás esetén az idén 19 eseményről beszélhetünk, míg kémiai tűz esetén 33 eseményről. Tavaly is hasonló számok voltak év végére. Mindenki fűt már, de nem késő elkezdeni ellenőriztetni a kéményeket és a berendezéseket.

 

– Lehet-e általánosítani, vagy teljesen más okok miatt vannak ilyen balesetek? Önök ugye ezt is vizsgálják és figyelik folyamatosan.

 

Igen. Az az igazság, hogy itt minden mindennel összefügg. Ez egy rendszer, külön hatóságokkal. Vannak hatáskörök a katasztrófavédelemnél, környezetvédelemnél, bányakapitányságnál. Magát a fűtést nézve, azt egy rendszerként kellene kezelni és vizsgálni. Lakosként, ha a berendezéseknek, kéményeknek, és az egésznek a felülvizsgálatát, és fűtés előtti időszakát nézem, akkor ezt úgy kell vizsgáljam, hogy mindenkire figyelemmel kell legyek. Az elsődleges dolog az, hogy hívok egy gázszerelőt, megnézetni a gázberendezést. Hogyha ez megtörtént, és hibát talál. kijavíttatom. Megnézetem a kéményt, és utána még gondolkozom azon is, hogy milyen berendezésnél mivel fogok fűteni. Itt a környezetvédelemre és a szomszédokra is figyelemmel kell legyek. Ha vegyes tüzelésű berendezéssel fűtök, akkor előfordulhat, hogy ezek a füstök nem szállnak föl kellőképpen. Mondjuk, ha a közelben van egy panellakás néhány szinttel, és én földszintes családi házban, parasztházba élek. Ha vegyes tüzelésű berendezést, kemencét használok, annak a füstje nem fog felszállni. Ez értelemszerűen lakossági szempontból zavaró hatást jelenthet egyes szomszédoknak. Vagy nem közvetlen szomszédomnak, de egy közelebbi panellakás esetén az ott lakóknak is. Tehát egy igazán komplett rendszerként kell az egészre tekinteni, és talán a felülvizsgálatot is valami hasonlóféle formátumban kellene elkezdeni és elvégeztetni.

 

 

– A fűtőberendezések közül melyik mondható megbízhatóbbnak, és melyik veszélyesebbnek, hogyha mondjuk szén-monoxid mérgezés szempontjából nézzük?

 

Ha innen nézzük, a legjobb, és legegyszerűbb berendezések a zárt típusú gáztüzelő készülékek, berendezések. Úgy szoktam mondani, hogy a legegyszerűbb verzió az, amikor már nem tudom kézzel megfogni a lángot, nem süti meg az ujjamat úgymond a berendezés működés közben, az égés során. Ezek már zárt rendszerek. Itt nagyon minimális hibalehetőség van arra, hogy mondjuk egy szén-monoxid mérgezés vagy szén-monoxid veszélyt jelentsen, ugyanis ezek a berendezések már műszaki állapotuknál fogva úgy vannak kialakítva, hogyha bármilyen működési rendellenesség esetén automatikusan leállnak. Igaz, hogy ilyenkor fűtés sincs, de innentől kezdve szén-monoxid szivárgás sem lehet.

 

– Mi a leggyakoribb probléma? Önök mit tapasztalnak?

 

Ha az előző éveket nézzük, nem tudunk olyan statisztikát felállítani, hogy mondjuk mi az, amivel még igazán tudnánk csökkenteni ezeket az esetszámokat, mert minden egyes eset más és más. A környezeti körülmények és a véletlenszerűség az nagyon sok esetben, 80 százalékban benne van ezekben a bekövetkezett eseményekben. Elvétve lehet például egy lakásban olyan légmozgás, vagy olyan irányú mozgás, ami a kémény kürtőhatást megfordítja. A kéményből nem kifele, hanem visszafele áramlik úgymond ez a forró füstgáz, égéstermék, szén-monoxid, ezzel telítődik meg a lakás, és ilyenkor alakul ki egyfajta szén-monoxid szivárgás, és rosszullét az ott lakóknál. De nagyon sok esetben ezt nem tudjuk rekonstruálni, amikor kimennek a kollegák. Van szén-monoxid mérő eszközünk, elsődleges dolgok mindig az, hogy a beavatkozó egység méri a szén-monoxid koncentrációt. Amikor ez megtörtént, akkor megpróbálják rekonstruálni a helyszínt. Visszazárják az ablakokat, visszapakolnak mindent ugyanoda, ahol volt, és megpróbálják üzemeltetni azt a berendezést, hogy rájöjjenek, mi a baj, és tudjanak segíteni abban, hogy milyen felülvizsgálat szükséges. Sokszor nem rekonstruálható az esemény, és ha még hiba sincs, akkor nem tudja a lakos, hogy honnan jött ez az egész, miért következett be a szén-monoxid szivárgás. Egyfajta huzathatás, olyan légmozgás alakulhat ki például a lakásban, ami mondjuk nem mindig szokott, vagy egy 100 kilométer per órás szélsebesség felett szokott csak kialakulni egy-egy lakásban, mert az nem megfelelően záródik, nem új műanyag nyílászáró van rajta, és a bejárati ajtó sem olyan jellegű. Teljesen mindegy, hogy vegyes tüzelésű vagy gázberendezés, merthogy a vegyes tüzelésű berendezéseknél is előfordulhat egy-egy szén-monoxid szivárgás, visszaáramlás. Ezeknél a berendezéseknél is ügyelni kell a veszélyekre.

 

– Önök mit szoktak észrevenni? Önök is találkoznak azokkal, akik ilyen balesetet elszenvedtek. Milyen problémát okoz ez a mérgezés?

 

Hála Istennek halálesetről Békés megyében nagyon ritkán fordul elő ilyen okból. Ha visszanézzük az előző évek statisztikáját is, egy-egy eseményről beszélhetünk. Tavaly egy volt, idén nem volt közvetlen szén-monoxidra visszavezethető halálesetünk. A lényeg itt egyetlenegy dolog lenne. Ha utána olvasunk a szén-monoxidnak, a mérgezés elsődleges tünetei a tompulás, fejfájás, rosszullétes állapotok. Ha nem vagyunk ilyenre hajlamosak, vagy tudjuk, és mondjuk, egy négyfős családban már a két gyermek megszólal, a feleség is megszólal, hogy hasonló tünetei vannak, akkor értelemszerűen el kell gondolkodni azon, ez valóban az volt. Legegyszerűbb és leggyorsabb lehetőség, amit tehetünk, ha a lakásban kinyitjuk az ablakokat, és minél nagyobb huzathatással szellőztetünk, valamint elhagyjuk a lakást. Ez az elsődleges. Utána már olyan dolgok vannak, amikor már jön a rosszullét, vagy ájulás következik be. Egyfajta fejfájással, rosszulléttel kezdődik, az ott lakó szervezetétől, fizikai állapotától is függ, mi lesz a következménye. Az elájulás, rosszullét huzamos tartózkodás után akár egy-két perc alatt is bekövetkezhet nagy baj magas koncentráció esetén.

 

– A katasztrófavédelem is fontosnak tartja, hogy a lakosság megbízható szén-monoxid mérőket vásároljon, vagy szerezzen be. Ezeket honnan lehet beszerezni? Mennyiért lehet ilyeneket venni?

 

Úgy értve vannak változások, hogy a piacfelügyelet és a katasztrófavédelem ellenőrzési sorozatai révén, a katasztrófavédelem honlapján is megtalálhatunk pozitív, és negatív listás szén-monoxid érzékelő listát. Ebben meg lehet találni azokat a régebben, és mostanában ellenőrzött termékeket, amelyeket a katasztrófavédelem és a piacfelügyelet megvizsgált, hogy megfelelő. A negatív listás értelemszerűen nem megfelelő készülékek. Mérőt lassan minden nagyobb bevásárlóközpontban lehet kapni. Már egy kisebb keresetű család is meg tud vásárolni olyan készüléket, ami alkalmas, és használható. Ahogy a bekövetkezett eseményeket, úgy a termékeket és érzékelőket sem lehet igazából egymáshoz hasonlítani, és azt sem, hogy melyik helyiségben akarjuk elhelyezni. Konyha, étkező, háló, nappali. Attól függ, milyen berendezések vannak. Egy a lényeg: mielőtt úgy döntünk, hogy vásárolni szeretnénk, célszerű ezt a listát kinyomtatni, magunkkal vinni, mielőtt megvásároljuk a terméket.  Ha kiválasztottuk, megvásároltuk, akkor föl kell szerelni oda, amit a gyártó utasítás leír.

 

– Már javában fűtünk, de ha valakinél még nem ellenőrizték a fűtőberendezést, akkor ő hova fordulhat? Kinek szóljon, hogy ellenőrizze a berendezést, kéményt?

 

A berendezéseket a szakavatott gázszerelők ellenőrzik, és ezt soha nem késő elvégezni. A kéményes felülvizsgálatok lakossági szinten megyénkben már a katasztrófavédelemnél vannak, nekik van egy Békés megyei kéményseprő munkacsoportjuk Békéscsabán, a Kazinczy utca 9. szám alatt. A 18-18-as központi szám is hívható, ez egy szolgáltatói központ. A miskolci központban csörög ki, és onnan fogják kapcsolni a Békés megyei diszpécsert, rajta keresztül fogják kapcsolni a Békés megyei kéményseprő munkacsoportot. Ott lehet időpontot kérni, de a legegyszerűbb talán a személyes találkozás a Kazinczy utca 9. szám alatt. ott is igényelhetünk felülvizsgálatra vonatkozó időpontot.

 

Megosztás:

Címke: , , ,