Gombkötő Zoltán: Igyekszünk mihamarabb elhárítani a viharkárokat

2019. július 21. 16:32 | behir

Az elmúlt időszakban több alkalommal is zivatar, nagy szél és jégeső pusztított országszerte, Békéscsabán letört ágak, kidőlt fák jelezték a nyomát. A heves nyári viharok próbára teszik a lakosságot és a katasztrófavédelem munkatársait is. Mint azt Gombkötő Zoltán tűzoltó alezredes elmondta, a viharkárokat igyekeznek mihamarabb elhárítani, de sok bejelentés esetén időre van szükségük.

– A viharok sokszor kiszámíthatatlanul érkeznek, ráadásul ma már egyre sűrűbben fordulnak elő. Általában nagyon gyorsan lecsapnak, viszont tűzoltói beavatkozási szempontból elhúzódó eseményekről beszélünk, a súlyosságtól és bejelentések számától függően több idő kell, hogy mindenhol segíteni tudjunk. Tűzoltóegységeink a veszélyeztetettséget, életmentést, anyagi javakat figyelembe véve folyamatosan számolják fel a káreseményeket – fogalmazott Gombkötő Zoltán.

 

 

Az alezredestől megtudtuk, hogy viharok esetén legtöbbször a nagy szél és a villámcsapás nyomán kialakult károkhoz hívják őket. Az elsődleges ilyenkor mindig az életveszéllyel kapcsolatos káresemények felszámolása, és az életmentés. Szintén prioritást élvez a közúti közlekedés akadályainak az elhárítása, például egy útra dőlt fa vagy villanyoszlop eltávolítása, hogy a tűzoltóegységek ki tudjanak vonulni például egy megtépázott tetőhöz, vízzel elöntött garázshoz, és a helyszínen el tudják hárítani a keletkezett kárt.

 

Gombkötő Zoltán megjegyezte azt is, hogy nemcsak az esetekhez siető tűzoltóautókra, hanem az összes megkülönböztető hang- és fényjelzést használó járműre fokozottan figyeljünk oda az utakon. A közúti közlekedésben résztvevők nem minden esetben tartják szem előtt, hogy a tűzoltóautók nagyon ritkán járnak egyedül. Tehát ha egy ilyen autó elhalad mellettünk, azt általában még követi egy vagy több is.  Lehetőségeink szerint az úttest szélére minél jobban lehúzódva próbáljuk meg elengedni ezeket a járművet, hogy minél hamarabb odaérjenek, ahol a segítségükre van szükség.

 

További programok »

Itthon

Új magasból mentő szolgál Orosházán

Péntek reggel rendszerbe állították Orosházán a tűzoltóság új, magasból mentő gépjárművét. A speciális jármű már az első napon debütált: Pusztaföldvárra egy leszakadó faághoz riasztották a tűzoltókat.
15:41
FEL