Komoly károkat okozott a Gerendáson tomboló vihar

2020. június 23. 17:25 | Sipos Gábor

Újabb vihar érte el Békés megyét hétfőn délután. Helyenként közel 30 milliméter eső esett rövid idő alatt. Csapadék a megye szinte minden pontján esett, a szél a legnagyobb károkat Gerendáson okozta.

Délután 4 óra körül percek alatt 13 segélyhívást rögzítettek a katasztrófavédelem szakemberei. A viharkárok miatt 6 város tűzoltói összesen 13 gépjárművel dolgoztak Gerendáson hétfőn délután.

A településen az egyik háztulajdonos stábunk ottjártakor a tűzoltók munkáját figyelte, miközben a portáján kidőlt fát darabolták. Mint mondta, 20 perc alatt 37 milliméter csapadék hullott le, ami óriási széllel járt. Elmondása szerint forgószélszerű jelenséget láttak, ami lesöpörte a tetőt, faágakat tört le.

A felázott föld az elmúlt napok csapadékmennyisége miatt nem volt képes megtartani a fákat a hatalmas szélviharban. Az egyik ház udvarán egy vén diófát döntött ki a szél, a földből kiforduló gyökérzet megemelte a család személyautóját, személyi sérülés azonban nem történt.

– Gerendáson több mint 13 káresethez vonultunk délután 4 órától a környező városokból. Hat településről vannak itt fecskendővel és magasból mentővel kollégák. Zömében fa kidőlésekhez jöttünk, ezek villanyvezetékekre, épületekre dőltek, személyi sérülés nem történt – összegzett Német László tűzoltó őrnagy, Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese.

A Katasztrófavédelem szakemberei késő estig dolgoztak a gerendási utcákban. A kárelhárítást követően az esti órákban már megjelentek az elektromos művek szakemberei és megkezdték a leszakad villanyvezetékek javítását.

 

Galéria

További programok »

FEL