Gólyatöcs: Idén is költenek a Kis-Sárréten

2023. július 16. 14:40 | behir

A gólyatöcs a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén az elmúlt évtizedekben csak alkalmi fészkelőként fordult elő. Éppen ezért örvendetes, hogy immár folyamatosan, az egymás utáni negyedik évben költ.

Idén 13 költőpárat regisztráltak a park munkatársai, ami átlagosnak mondható. Két pár kivételével a nemzeti park vizes élőhely-rekonstrukciós területein, Kisvátyonban és a Kivágási-legelőn fészkelnek. Jelenleg a fiókanevelés időszaka zajlik és örömteli, hogy tizenegy párnál sikeresek a költések. A faj számára az alkalmas költőhelyek kialakításában nagy szerepet játszik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság itt legelő szürkemarha gulyája. Az állatok ugyanis nemcsak legelésükkel gondoskodnak a gyepek karbantartásáról, hanem taposásukkal felnyitják, megbontják a sásos, zárt növénytársulásokat. Így alakulnak ki az úgynevezett „legelőtavak”, melyek kiváló táplálkozóhelyet biztosítanak a gólyatöcsök és más fajok számára.

A gólyatöcsnek öt alfaja létezik, s az Antarktisz kivételével valamennyi kontinensen megtalálható. A kopár, sekély vízborítású helyeket kedveli. Magyarországi állománya meglehetősen ingadozó, évjáratfüggő, 200-1000 pár között ingadozik. Fészekalja 3-5 tojásból áll, melyekből 25-26 nap múlva kelnek ki a fiókák. Tápláléka főleg különböző vízi rovarokból és más apró gerinctelenekből áll. Az élelemszerzésben jól segítik hosszú lábai, melyekkel mélyebben tud gázolni, mint a többi partimadár.

A gólyatöcs régi, népies neve a székigólya, mivel hosszú lábával és csőrével, valamint fekete-fehér alapszínével valóban egy apró, fehér gólyához hasonlít.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

FEL