Íme a hét néhány aktív madara - galériával

2023. március 12. 15:47 | behir.hu

A Körös-Maros Nemzeti Park oldalát olvasva, folyamatosan tájékozódhatunk az élővilág változásairól. A héten számos madárfaj megmozdul az érintett területeken, ebből készítettünk egy összeállítást.

Az egerészölyvek már elkezdték foglalni a facsoportokat, ahol fészkelni fognak. A párok látványos nászrepüléseket mutatnak be folyamatosan: a kiszemelt facsoport fölött együtt keringenek a magasban, majd szárnyaikat behúzva zuhannak lefelé, hogy aztán a fák fölé érve hirtelen újra felemelkedjenek.

Fotó_pexels.com/ Egerészölyv

Egerészölvy, nyílt vidékeken, mezőkön, legelőkön, vizenyős területeken vadászik, és a közeli erdőben fészkel.

A partimadarak közül a bíbicek is megélénkültek. Néhányan már párba álltak, s jellegzetes, sípoló, vékony hangokat hallatva nászrepüléseket mutatnak be. Széles fekete szárnyaik igen látványosak, amikor a párok együtt repülnek, forognak a levegőben. 

Fotó:pexels.com/Bíbic

Bíbic, igen feltűnő, fekete-fehér alapszínű, bóbitás madár. Feje változó mértékben elöl, és a szeme alatti csíkban fekete, hátrább fehéres.

A kistestű énekesmadarak közül a sordélyok már hangosan énekelnek. A hímek egy magas fa, vagy pusztai bokor csúcsára kiülve, énekszóval hirdetik, hogy területet foglaltak. A búbospacsirták hangját szintén gyakran hallhatjuk a Csanádi pusztákon.

Fotó:pexels.com/sordély

Testhossza 19 centiméter, szárnyfesztávolsága 26–32 centiméter, testtömege 35–63 gramm, farka hossza pedig 7 centiméter; a hím nagyobb, mint a tojó.

A legnagyobb tömegek most is a Biharugrai-halastavakon és a környező mocsarakban pihennek meg hosszabb-rövidebb ideig, kihasználva a kitűnő táplálkozási lehetőségeket. A halastavak egy részét most csapolják, ez még több lehetőséget biztosít a fajok számára. Az itt telelő nagy lilikek népes tábora napról-napra fogyatkozik, de számuk még így is meghaladja a 12 ezret.

Parti lile a csapoláson Fotó: Tóth Imre

Parti lile a csapoláson Fotó: Tóth Imre

A nagy godák középtávú vonulók. A hazánkban költő példányok a telet Afrikában töltik, de egy részük csak a Földközi-tenger partvidékéig megy el. Tavaszi vonulásuk általában hosszabban elhúzódik, az első példányok már február végén megjelennek, zömük azonban csak áprilisban érkezik.

Fotó: Palcsek István Szilárd

Fotó: Palcsek István Szilárd

Néhány hét múlva már a fiókáikat vezetgető lúdpárokban is gyönyörködhetnek majd a természetjárók. A nyári lúd az egyetlen olyan vadlúdfaj, amely Magyarországon nemcsak átvonul, hanem költ is. A házi lúdfajták őse, amit jól mutat, hogy jellegzetes gágogása is ugyanolyan.

Fotó_Őze Péter_nyári ludak

Fotó: Őze Péter

További programok »

Itthon

A következő napokban is kora nyárias idő várható, sok napsütéssel

A következő napokban is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
16:43
FEL