Gerendáson is megáldották és megszegték a Szent István napi kenyeret

2020. augusztus 20. 18:05 | Papp Ádám Sándor

Az eseményen jelen volt Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Viczián János, a Gerendási Gazdakör elnöke.

Az államalapítás óta eltelt 1020 év formálta ezt az országot, a magyarságot azzá, amellyé ma vált: büszke és tettrekész nemzetté – mondta a térség országgyűlési képviselője.

– Az összetartozásban való hit, a közös küzdelem és az egymásért való kiállás, egymás segítése teszi különlegessé az itt élőket. Az évszázadok alatt ritkán adatott meg, hogy békében, biztonságban és gyarapodva éljenek a magyar falvak, városok lakói. A vésszel teljes időszakokban mutatkozott meg igazán ennek a nemzetnek a nagysága, amikor összefogva, a rászorulókat segítve lett urrá a kihívásokon. Ha csak az elmúlt éveket nézzük, természeti katasztrófák, árvizek pusztítása utáni újjáépítések, a bajbajutottak számára felajánlott adományok gyűjtése mutatta meg az ország összefogásának erejét. A fegyelmezettségre és segítségre szükség volt az elmúlt fél évben és szükség van most is, mert a koronavírus-járvány nem múlt el nyomtalanul. Ismét emelkedik a fertőzöttek száma és most mindennél jobban szükség van a szabályok betartására. Tavasszal bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk az összefogásra és arra, hogy megvédjük szeretteinket. Ez tesz minket nagy nemzetté – emelte ki Herczeg Tamás.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott arra mutatott rá, hogy az elmúlt 1000 évben számtalanszor tette próbára az élet Magyarországot és a magyar embereket, valamint Békés megyét is.

– Először a tatárok hada pusztított, aztán a törökök osztották három részre Magyarországot, következett a Habsburg elnyomás, ezt követően az aljas és galád trianoni békediktátumot kellett túlélnünk, majd a kommunizmus árnyékába kényszerültünk, miután megszabadultunk a Harmadik Birodalomtól. Magyarország az elmúlt 1000 évben mindig megvívta a saját csatáit, küzdelmes korokat élt át és a vidék szintén hozzátette azokat az értékeket, amelyek alapján mi most lehetünk. Az elmúlt évszázadok során bármilyen nehézség, harc vagy pusztítás történt, a magyar gazda és parasztember volt az, aki összeszorított foggal, felemelt fejjel megragadta az ekét és elvégezte a munkáját, amely után új élet sarjadt. Ezért az én szememben a Békés megyei gazdák is egy új élet teremtőinek a szimbolumai – emelte ki Takács Árpád.

A Gerendási Gazdakör elnöke köszöntőjében elmondta: örül annak, hogy településükön a járványhelyzet ellenére is megszervezhetik a hagyománynak számító ünnepséget.

– Szent István napján a közös múltat, jelent és jövőt ünnepeljük. Különösen fontos ez az összetartozás évében, a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján. Az augusztus 20-ára termett búzából megsütött új kenyér az élet folyamatosságának jelképe. A kenyér sok-sok munka eredménye, a földtől az asztalig. Isten ajándéka, amely az ember boldogulását szolgálja. A búza képes volt arra évszázadokon át, hogy megszüntesse az éhinséget. Ezért is szokás felszentelni az első kenyeret – emelte ki Viczián János.

Az eseményen a saját maga által alapított Tehetség-díjat is átadta az országgyűlési képviselő a gerendási Zatykó Gergő, nyolcadik osztályos diák számára.

Az esemény zárásaként Zsíros András, a Gerendási Evangélikus Egyházközség lelkésze szentelte meg a Szent István napi kenyeret, amelyet Lengyel Zsolt, Gerendás község polgármestere szegett meg.

 

Galéria

Itthon

Adatvédelem: Vajon akarunk-e egy üvegfalú, belvárosi lakásban élni?

Ha a címben szereplő kérdésre az a válasz, hogy nem, akkor érdemes nagyon átgondolnunk, hogy mit teszünk közzé az interneten. Erről, a gyakori csalástípusokról, online vásárlásról, és még számos érdekességről beszélgettünk az adatvédelmi világnap apropóján Farkas Tamás adatvédelmi szakjogásszal a 7.TV Aktuális című műsorában.
16:35
FEL