Zászlófelvonás és kenyérszentelés Békéscsabán, a Szent István téren

2019. augusztus 20. 14:48 | Gyemendi Réka

Államalapító királyunk, Szent István ünnepére idén is számos programmal készültek augusztus 20-án, Békés megyében. Békéscsabán délelőtt térzenét követően az ünnepélyes zászlófelvonás következett, majd megáldották az új kenyeret.

A Körösparti Vasutas Fúvószenekar térzenéjével vette kezdetét Államalapító Szent István Ünnepe Békéscsabán. Ezt követően a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezrede tiszteletadás kíséretében ünnepélyesen felvonta a magyar zászlót.

Az ünnepi program folytatásaként Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú város polgármestere és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a színpadon köszöntötte Paulikné Tóth Krisztinát, a Csabagyöngye Kulturális Központ kulturális szervezőjét valamint Rakonczás Szilviát, a Békés Megyei Könyvtár igazgatóját, akik rangos szakmai díjat vehettek át a napokban, Budapesten.

Az ünnepi forgatag elengedhetetlen része az új kenyér áldása. A nemzeti színű szalaggal átkötött kenyeret Szigeti Antal katolikus plébános, Kutyej Pál evangélikus lelkész és Marti Miklós Nándor református lelkész szentelte meg. A kenyér áldását követően Szarvas Péter, valamint Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szegte meg az új kenyeret.

– A kenyér, mely Isten adománya a föld terméséből válik kenyérré, és lényegi tartalma az az emberi munka is, mely az isteni ajándékot feldolgozza. Ha rátekintünk erre a kenyérre, nem csak a jó illatú és bizonyára ízletes pékárut láthatjuk. Láthatjuk, illetve ott tudhatjuk benne a létrejöttéért dolgozó békéscsabai és környékbéli embereket. Ugyanis ez a kenyér a miénk, hiszen a búzát, melyből sütötték, valahol itt lengette a szél városunk határában, valamelyik helyi gazda földjén. Ezután a búza eljutott a sütőüzembe, és békéscsabai pékek dagaszthatták tésztáját és sütötték meg finomra, ropogósra – fogalmazott az országgyűlési képviselő köszöntő beszédjében. Herczeg Tamás hozátette: a vallás három alapvető tényező: Isten, világ és ember kapcsolata, és a kenyér minden vallás alapeleme. Az evangélikus, a református és a katolikus egyház is kivételes szimbólumként tekint rá. 

A délelőtti program lezárásaként ünnepélyes szentmisére invitálták az érdeklődőket a Páduai Szent Antal Székesegyházba.

Az ünnepi program késő estig folytatódik a Szent István téren.

 

Galéria

 

 

További programok »

FEL