Gera Marinának ítélték a legjobb színésznőnek járó díjat az Emmy-díjátadó gálán

2019. november 26. 12:08 | behir

A Nemzetközi Emmy-díjat a televíziózás Oscarjaként is emlegetik. Az Emmy-díjátadó 47 éves történetében először fordult elő, hogy magyar színésznő nyerte a legjobb színésznőnek járó elismerést.

A magyar győzelem hétfőn este született a New York-i Hilton szállóban megrendezett díjátadón. Gera Marinát a Szász Attila rendezte, Örök tél című film főszerepében nyújtott alakításáért ismerték el. Első alkalommal fordult elő, hogy Magyarországról egyáltalán jelöltek alkotást e rangos nemzetközi televíziós versenyben, amelyen az Egyesült Államokon kívül készült legjobb televíziós produkciókat ismerik el.

Az Örök tél című filmdrámát 2018. február 25-én mutatták be a Duna Televízióban, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján. A történet valós eseményeken és visszaemlékezéseken alapul, amelyenek forgatókönyvét Köbli Norbert írta, a főszerepeket pedig Gera Marina és Csányi Sándor alakította. A film a második világháború végén Magyarországot megszálló szovjetek által málenkij robotra, Gulag- és Gupvi-táborokba hurcolt több százezer áldozatnak állít emléket. A rendszerváltás után 28 évvel ez az első játékfilm, amely hitelesen mutatja be a kényszermunkára elvitt százezernyi magyar történetét.

 

Örök tél

 

A másik magyar jelölt, a legjobb tévé-minisorozat kategóriában indult Trezor című tévéfilm nem kapott díjat. Mindkét mű forgatókönyvét Köbli Norbert írta, és mindkettő producere Lajos Tamás.  

A New York-i Hilton szállóban tartott díjátadón a legjobb dráma kategóriában a brit BBC televízió McMafia című alkotása nyert, a legjobb vígjátéknak a brazil Az utolsó macskajaj (The Last Hangover) című komédiát ítélte a zsűri, a legjobb dokumentumfilmnek pedig a holland Bellingcat - Igazság egy igazság utáni világban című alkotás bizonyult. A biztonságos kikötő című ausztrál mű a legjobb minisorozat díját nyerte el. Haluk Bilginer török művészt a legjobb férfiszínészként ismerték el.

A Nemzetközi Emmy-díjat kiadó Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia (IATAS) kitüntette a CNN amerikai hírtelevízió és a PBS amerikai közszolgálati televízió műsorvezetőjét, Christiane Amanpourt, valamint díjazta az amerikai HBO csatorna Trónok harca (Game of Thrones) című, több mint 200 országban vetített televíziós sorozatának két rendezőjét, David Benioffot és D.B. Weisst is.

 

Forrás: MTI

 

További programok »

FEL