Geotóp Nap Békéscsabán is

A kőzetek, vízfolyások és az egykori folyómedrek nélkül nincs élet, így növényvilág és állatvilág sincs – állítják a szakemberek. A Geotóp Nap 2017-es mozgalmához Békéscsaba is csatlakozott. A kezdeményezés célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a földtani érdekességekre.

A Geotóp Nap Németországból indult kezdeményezés. Célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az élettelen természeti értékek fontosságára.  Magyarországon 2008-ban volt az első ilyen Geotóp Nap két helyszínnel. Idén 2017-ben, több mint 15 helyszín csatlakozott a mozgalomhoz.

Kocziha AttilaBihari Túrák Közhasznú Egyesület elnöke szombaton, Békéscsabán elmondta, hogy  az egyesületük már harmadik alkalommal csatlakozott az évente megrendezett Geotóp Nap programsorozathoz.

– Ez egy országos kezdeményezés, de mi Békéscsaba geológiai értékeit próbáljuk bemutatni, ennek érdekében kerékpártúrán eljutunk az Árpád fürdőhöz, ahol megismerhetjük az egyik ilyen geológiai értékünket a termálvíz forrásokat és annak a hasznosítását – mondta Kocziha Attila.

A kerékpártúrának több megállója is volt Békéscsabán, ahol különböző előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők földtani témákban.

A geotóp fogalma, olyan földhelyszínt takar, ahol az élettelen természeti értékek leglátványosabb, legérdekesebb képződményeit találhatjuk. Békéscsabán pár ezer méterrel a földfelszín alatt találhatók meg ezek a geotóp látványosságok – hangsúlyozta Erdős Dániel geológus, földtudományi kutató. A szakember beszélt a kezdeményezés kialakulásáról és fontosságáról is.

-A természetvédelem legfontosabb tevékenységköre az állatok és a növények védelme, mindemellett a geológia földtani érdekességek kicsit háttérbe szorulnak. A Geotóp Nap pont azért jött létre, hogy a szakemberek ezekre is felhívják a figyelmet – tudtuk meg Erdős Dánieltől.

A kerékpározók, akik csatlakoztak a mozgalomhoz a Csabagyöngye Kulturális Központtól indultak, majd a Tondach Zrt. működő agyagbányájánál hallgathatták meg utolsó programként Fodor Attila kiselőadását a bánya történetéről. 

A program a TOP-6.3.2-15-BC1 – 2016-00001 azonosítószámú  „Belváros rehabilitáció III. ütem -Munkácsy – negyed program” című projekt keretében valósult meg.

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , , ,