Fotós a fotós szemével: Gonda Géza kiállítása Müller Miklósról

2019. augusztus 8. 13:41 | Sipos Gábor

A Csabagyöngye Kulturális Központban nyílt emlék fotókiállítás a 2000-ben Spanyolországban elhunyt magyar származású Nicolás Müllerről, vagyis Müller Miklósról. Az érdeklődők Gonda Géza fotográfus képein keresztül nyerhetnek bepillantást a világhírű fotóművész mindennapjaiba.

A „Fotóművész a lencse előtt” című emlék fotókiállítás megnyitóján a fotográfia alapjait jelentő fény-árnyék szójátékkal üdvözölték a megjelenteket a földszinti kiállítótérben. Néhány mondatban Varga István, a portrékon szereplő fotóművész egykori barátja elevenített fel személyes, baráti beszélgetéseket a művésszel. A vendégek részére ezt követően Niedzelsky Katalin, a Békéscsabai Jókai Színház sajtófőnöke adott ismertetőt művész életútjáról és főbb állomásairól.

– A kiállítás érdekessége, hogy nem Nicolás Müller képeit látjuk a falakon, hanem a róla, Gonda Géza által készített fotókat. Tehát a fotográfus életéről, munkájáról látunk műveket. Ezek a képek elsősorban Spanyolországban készültek, az utolsó évtizedekben - jegyezte meg Niedzelsky Katalin.

A művész 1913-ban, jómódú családban született Orosházán, majd a jogi egyetem elvégzése után fordult a fotográfia felé. Müller Miklós 1938-ban hagyta el az országot. Franciaországi és portugáliai kitérő után Spanyolországban telepedett le. A gyökereit, a hovatartozását mindig a szívében hordta, soha nem szakadt el Magyarországtól.

 

Nicolás Müller (Fotó: Ujházi György)

Nicolás Müller (Fotó: Ujházi György)

 

A kiállított fotókat Gonda Géza 1988 és 1994 között készítette Spanyolországban, mély barátság szövődött közöttük. A fotóművész szívesen emlékezett a képek elkészítésének pillanataira.

Amikor ezeket a fotókat készítettem, akkor beszéltünk az életéről, a fotográfiáról, a modelljeiről és arról, hogy igazán mit szeretett a világban vagy Magyarországban. Magyarország volt az, ahová gondolatban mindig visszatért. Ő azt mondta nekem, hogy most már én spanyolul álmodom, de amikor spanyolul álmodott fölkelt és Radnótit olvasott és Bartókot hallgatott - fogalmazott Gonda Géza.

Nicolás Müllert, azaz Müller Miklóst megörökítő Gonda Géza fotókiállítás szeptember 5-ig várja a látogatókat a Csabagyöngye Kulturális Központban.

További programok »

FEL