Folyamatosan nő a bankkártyahasználat

2020. december 16. 09:42 | Csiffáry Zsuzsanna

Ebben az évben egyre többet használják a bankkártyát fizetéskor a készpénz helyett. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a belföldi vásárlási tranzakciók száma 12,7, értéke 19,6 százalékkal emelkedett éves összevetésben, ez utóbbi már meghaladta a 2031 milliárd forintot.

Növekvő aktivitással használták a bankkártyáikat a harmadik negyedévben birtokosaik: a belföldi vásárlási tranzakciók száma 12,7, értéke pedig 19,6 százalékkal emelkedett éves összevetésben, az utóbbi már meghaladta a 2031 milliárd forintot – írta a szerdai Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján. A külföldi vásárlási forgalom visszaesett 2019 harmadik negyedéhez képest – olvasható az MNB felméréseiből a Világgazdaság oldalán.  

Látványosan nőtt ugyanakkor éves összevetésben az interneten keresztül végrehajtott kártyás tranzakciók száma és értéke is: az előbbiek mennyisége. Készpénzfelvételre viszont ritkábban használták a plasztikokat birtokosaik. 

Néhány békéscsabai lakost kérdeztünk arról, hogy melyik fizetési módot részesítik előnyben a kasszáknál, illetve intertenes vagy a személyes vásárlást kedvelik-e jobban. 

–  Mindig internetről szoktam vásárolni, itt könnyen ki tudom választani a karácsonyi ajándékokat is. Ilyenkor több cég ingyenesen szállít házhoz. Természetesen a bevált oldalakról rendelek mindig, ahol nem csalódtam a minőségben – fogalmazott Kovács Richárd jaminai lakos. 

– Internetről nem szeretek vásárolni. Nekem szükségem van arra, hogy az adott terméket megfogjam, megvizsgáljam. Sűrűn vásárolok élelmiszerüzletekben, illetve márkaboltokban. Inkább kártyával fizetek ilyenkor, mert számomra biztonságosabb ha ilyen formában van nálam a pénzem – mondta Kiss Tímea Ráchel

– Őszintén szólva nem szeretek vásárolni. A legszükségesebb esetekben megyek be az üzletekbe. Internetes cégektől vásárolok inkább, akik elszállítják termékeiket a megadott címre. Persze megválogatom mikor, mit vásárolok. Álatlában étteremből rendelek meleg ételt, és rendszerint kártyával fizetek, így a konyhában csak a legszükségesebb tartós élelmiszerek vannak –nyilatkozott a behirnek Ádám Krisztián

– Szeretem ha a fizetésemet egészben tudom levenni a kártyámról. Úgy érzem így van eredménye a munkámnak. Ezt mindig félreteszem, és inkább készpénzzel fizetek a kasszáknál. Számomra ez a legkényelmesebb és így látom, hogy hogyan állok anyagilag – árulta el Tóth Kálmán. 

További programok »

FEL