Folyamatosan lehet jelentkezni a határvadász képzésre

2022. augusztus 4. 12:00 | Szabó Judit

Az elmúlt években Magyarország déli határszakaszán jelentősen nőtt a migrációs nyomás, ezért a kormány június elején úgy döntött, hogy létrehozza a készenléti rendőrségen belül a határvadász ezredet. Békésben is elindult a határvadásznak jelentkezők egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmasságának vizsgálata.

A képzés érinti Bács-Kiskun, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár és Békés megyéket. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat munkatársai is megkezdték az első jelentkezők alkalmassági vizsgálatait, ahol első körben 88 határvadászt kell felvenniük. Ők Battonyán, Lőkösházán és a Gyulai határrendészeti kirendeltségen fogják erősíteni az ottani állományt.

Jelentkezhet bárki, aki a tizennyolcadik életévét betöltötte, de az ötvenötödik évet még nem, bűntetlen előéletű, cselekvőképes magyar állampolgár és rendelkezik nyolc osztályos áltános iskolai végzettséggel. A megyei főkapitányság Humánigazgatási Szolgálatának vezetője hangsúlyozta, hogy olyan állampolgár is jelentkezhet, akinek nincs állandó lakcíme Magyarországon, valamelyik határmenti településen él, de magyar állampolgárként szerepel a nyilvántartásban. Berczi László r. ezredes elmondta, hogy a jelentkezési lap leadását követően egy szűrésen esnek át a polgárok, ami egy egészségügyi, egy fizikai és egy pszichológiai felmérést valamint egy pályaorientációs elbeszélgetést foglal magába. 

– Az első hónapban, aki sikeresen felvételizett, tehát megfelelt minden kritériumnak, az egy egy hónapos képzésen vesz részt. Itt intézkedéstaktikával, lőképzéssel, különböző jogi ismeretekkel lesz gazdagabb. Aki sikeres vizsgát tesz, az kerülhet ki a határrendészeti kirendeltségre, hogy ott határrendészeti feladatokat lásson el mint például járőrözés, részvétel a határforgalmi ellenőrzésekben, valamint a határrendészeti szolgálatnál dolgozó kollégák segítsée – ismertette a szolgálat vezetője. Hozzátette, hogy a szerződéses határvadászoknál az első, tanfolyammal töltött hónap során háromszázezer forint az alapilletmény. A jelentkezők sikeres szolgálatba állásukat követően kapnak határvadászati, éjszakai valamint délutáni pótlékokat, így bruttó négyszázezer forint is lehet a fizetésük. 

A rendőr ezredes arról is tájékoztatott, hogy a határvadászok számára cafetériát és szolgálati egyenruhát is biztosítanak, valamint több segély is érinti őket. A készenléti rendőrség először három évre köt szerződést a határrvadászokkal, ami további három évvel meghosszabítható. A rendőrség munkatársai bíznak abban, hogy akik bekerülnek a szerződéses határvadász jogviszonyba, a későbbiek folyamán aki alkalmas lesz, akár a rendőrség készenléti állományába is át tud menni, a megfelelő tanfolyam elvégzése után. 

A felvétel gördülőrendszerben működik, így bármikor lehet jelentkezni, nincs határidőhöz kötve. Folymamatosan várják a jelentkezéseket a kapitányságokon, a határrendészeti kirendeltségeken vagy Békéscsabán, a főkapitányságon. A jelentkezés történhet személyesen vagy e-mailben is. 

További programok »

FEL