Folyamatosan jelentkeznek az ország egész területéről a „KórházSuliba”

2020. március 23. 16:09 | behir

Az alsó tagozatosok és a gimnazisták számára hétfőtől megindult a KórházSuli Alapítvány által szervezett online oktatás. Az egészségügyi dolgozók gyermekei számára meghirdetett programba az egész ország területéről, több mint 50 egészségügyi intézményből érkeztek a jelentkezők. Hamarosan elindulnak a kórházakba kitelepített online órák is azon dolgozók gyermekei számára, akik nem tudják az otthoni felügyeletet megoldani - írja közleményében az alapítvány.

A március tizenhatodikától kezdődő iskolabezárásra válaszul a KórházSuli Alapítvány a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével megszervezte az egészségügyben dolgozók gyermekeinek online oktatását.

A program szervezőinek célja kettős. Egyrészt a koronavírus okozta rendkívüli oktatási helyzet nehézségeinek mérséklése, különös tekintettel az egészségügyi dolgozók gyermekeinek foglalkoztatására. Másrészt az önkéntes egyetemisták megtapasztalják a társadalmi szerepvállalás fontosságát, ráadásul ezáltal teljesíthetik a kötelező gyakorlatukat.

A KórházSuli Alapítvány az otthoni tanulásra kényszerülő beteg gyermekek távoktatásában már hatéves gyakorlattal rendelkezik. Ennek tapasztalatait és tananyagjait – magyar, matematika, történelem, természettudományi tárgyak, idegen nyelvek – is felajánlják a kialakult extrém helyzetben való cselekvésre.   Természetesen a beteg gyerekek támogatása folyamatos marad.

– Együttérzéssel és elismeréssel gondolunk a legnagyobb terhet viselő kórházi dolgozókra, háziorvosokra, mentőkre, laboránsokra. A magunk eszközeivel így kívánunk hozzájárulni ahhoz, hogy legalább  gyermekeik iskolai előrehaladása miatt kevésbé kelljen aggódniuk, nyugodtabban koncentrálhassanak kritikus feladataikra – fogalmazott Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli Alapítvány vezetője.

Hozzátette: az egyetemekkel megkezdődtek az egyeztetések arról, hogy a hallgatóik által adott online órák beszámíthatók legyenek a kötelező gyakorlati órákba. Sőt, az úgynevezett Moodle (eLearning) rendszerben rögzített, eddigi elkészült tananyagjaikat megnyitják mindenki számára. A középiskolások ezek mintájára, tanáruk mentorálásával saját feldolgozott anyagaikat is beküldhetik, ezáltal közösségi szolgálatukat (IKSZ) arányosan igazolják.

A kezdeményezés szakmai hátterét, az önkéntesek felkészítését és koordinálását a KórházSuli Alapítvány nyújtja. A technikai hátteret a Telenor Magyarország Zrt. biztosítja. A Demján Sándor Alapítvány eszközökkel csatlakozott a programhoz. Az egészségügyi dolgozókat a Bethesda Gyermekkórház informálja. A programba az egészségügy dolgozók továbbra is jelentkezhetnek.

A KórházSuli Alapítvány a Beteg Gyerekek Tanulásának Támogatásáért

2014-es megalakulása óta több mint 600, betegsége vagy balesete miatt az oktatásból tartósan kimaradó gyermek felzárkózását és visszailleszkedését segítette. Az 1700 önkéntes – kortárs középiskolás és egyetemista – a tananyag átadása mellett egy támogató közösséget is nyújt. Segítenek abban, hogy a gyógyuló gyerekeknek a betegségük ideje alatt is legyenek céljaik, aktívak maradjanak. Mindezek nagyban elősegítik a gyógyulásukat is.

A KórházSuli bázisintézményei a budapesti Eötvös József Gimnázium és a Bethesda Gyermekkórház.

Magyarországon évente kb. 1500-2000 gyermek kényszerül magántanulói státuszba olyan betegségek következtében, amelyekben a teljes felépüléshez hónapokig, akár évekig is eltartó kórházi kezelés és otthoni lábadozás is szükséges. Alapvető érdekük és joguk, hogy ez idő alatt is megfelelő pedagógiai ellátásban részesüljenek. Az oktatási és egészségügyi intézmények közötti rést igyekszik a KórházSuli Alapítvány betölteni.

Forrás: KórházSuli Alapítvány

További programok »

FEL