Folyamatosan csökken Magyarország népessége – a fiatalokat megszólítása a cél

2020. február 6. 18:13 | Hidvégi Dávid

Hazánk népessége évente egy Gyula méretű város lakosságával csökken, hiszen többen halnak meg, mint ahányan születnek. A fiatalok megszólítása érdekében demográfiai és egészségpolitikai konferenciát tartottak Békéscsabán, amely a Békés Megyei Kormányhivatal, a Diczfalusy Alapítvány, a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság közreműködésével jött létre.

A szakmai nap helyszíneként a Beliczey terem szolgált, amelyet még tavaly decemberben avattak fel. A Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója a megnyitón Takács Árpád nevében köszöntötte a megjelent pedagógusokat és oktatókat. Dr. Rákóczi Attila kiemelte, hogy a kormánymegbízott az elmúlt időszakban számos együttműködést kötött szakmai kamarákkal, egyesületekkel, érdekképviseleti szervekkel és felsőoktatási intézményekkel. Hangsúlyozta: a területi államigazgatási szerv programokon keresztül igyekszik segíteni a megyét meghatározó demográfiai és foglalkoztatási helyzet javítását. Hozzátette, hogy a kormányhivatal az egyik egészségügyi szűrő programja részeként több, mint ötszáz embert küldött tovább azok háziorvosaihoz.

 

 

– Az egészségügyi szakterületünkön fontos küldetésünk van. Takács Árpád kezdeményezésére indult el a „Közös érték az egészség program”, amelynek részeként 2019-ben, több mint kétszáztíz eseményen, hetvenöt helyszínen, kétezerhatszáz Békés megyei lakos egészségügyi szűrését végeztük el. A szűrésekkel megpróbáljuk az általános egészségügyi állapotot javítani és olyan tanácsokat adni az érdeklődőknek, amelyek hosszútávon meghatározzák azt – mondta a főigazgató.

A Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság 1976-ban alakult, amely a családok és a nők égészségének megőrzéséért működik. A szervezet elnöke elmondta, hogy ismerik Magyarország demográfiai mutatóit, amely legutoljára negyven évvel ezelőtt, 1980-ban mutatott pozitív irányba. Dr. Párducz László hangsúlyozta: az ország népessége évente 30-40 ezer emberrel csökken, ezért hatni kell a fiatalok öntudatára.

– A fiatalok egyre későbbre halasztják az első gyermek vállalását. Tudjuk nagyon jól, hogy a nők esetében a gyermek vállalása 29,7 évre, míg a férfiak esetében 30,4 évre tolódott ki. Azonban létezik egy biológiai határ, amelyen ha túllépünk, akkor nagyon nehezen lehet teherbe esni, illetve a fejlődési rendellenességek száma is gyarapszik – fogalmazott az elnök.

 

 

A Diczfalusy Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy fontos eljuttatni a gyermekvállaláshoz szükséges információkat azokhoz, akik még reproduktív korban vannak. Dr. Bártfai György professzor kiemelte, hogy ebben nagy szükségük van a pedagógusok és a média segítségére is, mert az összefogás nélkülük nem jut el a fiatalokhoz.

 

 

A konferencián pedagógusokat szólítottak meg, amelynek fő témái az egészség megőrzése, a család teljessége és a szexuális egészség fontossága voltak. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke úgy fogalmazott: az összefogás célja, hogy segítséget nyújtsanak a hasznos információk megosztásával. Dr. Mák Kornél hozzátette, hogy nemcsak Magyarországon, hanem a határon túli, magyar lakta területen is tartanak szakmai megbeszéléseket.

– A demográfiát az egészségügyi jólét és az aktivitás javítja. Egyrészt az orvostudomány fejlődése az élethosszt növelheti meg, másrészt nem mindegy, hogy azok a fiatalok és családok, amelyek gyermeket vállalnak milyen egészségi és mentális egészségnek örvendenek. Az információ korának megvannak a saját betegségei, például a mozgáshiányt is idesorolhatjuk – részletezte az alelnök.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Németh Szilárd: A nemzeti konzultáció egy sikeres eszköz Brüsszelben

Orbán Viktor miniszterelnök sikeresebben tud tárgyalni Brüsszelben, amennyiben a lakosság részt vesz a nemzeti konzultációban – fogalmazott a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön Békéscsabán. Németh Szilárd szerint fontos, hogy akik Európában és helyben, akár itt, Békéscsabán szeretnék képviselni a magyar, illetve a helyi emberek érdekeit, azoknak szabadoknak, szuveréneknek kell lenniük.
19:42
FEL