A kormányhivatal nagyterme mától Beliczey terem, de ki volt Beliczey Miklós?

2019. december 13. 15:49 | Such Tamás

Nagyszabású ünnepély részeként avatták fel a Békés Megyei Kormányhivatal békéscsabai centrumépületének – a mondhatni legendás – régi-új helyiségét, a nagytermet, amelyet péntek délelőttől Beliczey teremnek hívnak.

Nem tudom, létezik-e olyan nép a világon, amelyiknek ezekkel a szép gondolatokkal kezdődik a himnusza: "Isten, áldd meg a magyart..." – mondta Szigeti Antal római katolikus plébános nemzeti imánk felcsendülését követően, majd felszentelte és megáldotta a Beliczey termet.

 

Kormányhivatal: Beliczey terem-avató

Szigeti Antal római katolikus plébános

 

– A mai esemény a megyei közigazgatás és a kormányhivatal, illetve a személyes életemnek is egy nagyon jelentős állomása – fogalmazott köszöntőjében Takács Árpád. A kormánymegbízott hozzátette, hogy amikor néhány éve a hivatalba lépett, akkor Both Imre sajtóreferenstől ajándékba kapta Beliczey Miklós: Elvitte ördög. Főispán voltam és kubikus című kötetet. – S vajon miért nem ismertem eddig Beliczey Miklós munkásságát? Az embert, a családapát, a megyére gyakorolt hatását? – kérdezte, majd hozzáfűzte: úgy érezte, hogy méltatlanul keveset tudunk erről a kiváló férfiról.

Zárójelben megjegyezte, hogy a lift mellett lévő táblán az 1200-as évektől olvashatjuk, hogy kik voltak ezen a tájékon az ispánok,  főispánok. (Többek között felfedezhetjük Kinizsi Pál nevét is!) A legnépszerűbbek a Harruckernek, a Csákyak, illetve a Wenckheimek voltak, de keveset tudunk például Beliczey Istvánról, Miklós nagyapjáról, aki 1849-ig volt Békés megye főispánja.

A Beliczeyek büszke, elvhű, makacs és konok emberek voltak, azonfelül tisztességes, becsületes férfiak, akik hozzájárultak Békés megye fejlődéséhez. Beliczey István (Miklós édesapja) meghaladta a korát – folytatta a kormánymegbízott: nevéhez fűződik a dohánytermesztés meghonosítása, azonfelül gondoskodott az öntözővíz-rendszerről, az árvízvédelemről.

Takács Árpád elmondta, hogy éppen 80 évvel ezelőtt nevezték ki Békés vármegye főispánjának az akkor 38 esztendős Beliczey Miklóst. Egy kis analógia: 88 igazgatási szerv tartozott a Beliczey által vezetett intézményhez, amely kereken megegyezik a mai kormányhivatalnál működő osztályok és főosztályok számával.

 

Kormányhivatal: Beliczey terem-avató

Beliczey István és Takács Árpád felavatják Megyeri-Horváth Gábor festményét

  

Beliczey Miklós a vérzivataros 20. század rendkívül nehéz időszakában vállalta el ezt a felelősségteljes hivatalt. Ellenpontozva, a rombolás kellős közepén számos újítás fűződik a nevéhez: öntözési rendszereket, utakat fejlesztett, azon felül a békésszentandrási duzzasztót. 1944. március 19-én mondott le, hazánk megszállását követően – nem vállalt sorsközösséget sem a fasizmussal, sem kommunizmussal.

S ha körbenézünk a jelenben – folytatta a kormánymegbízott –, most is fejlesztéseket látunk: többek között a Modern Városok Programban a Beliczey-kúria is megóvásra kerül, megújulnak az utak, hidak, a vasutak, az egészségügyi intézményeink, az iskolák és az óvodák. Továbbá fejleszteni fogják az öntözést; és aki utat épít, az a jövőt építi; ahol öntöznek, ott víz van; ahol, víz van, ott új élet sarjad és népességmegtartó erő van.

– Ahogy csorvási Hudák Marianntól (Mesterremek Díjas Viseletkészítő) tanultam, a szövőműhelyük a város szélén, de az Isten tenyerén van. És ezt a gondolatot át lehet konvertálni Békés megyére is: a határ mellett vagyunk, de nem periférián! Mert ez a megye be tudja bizonyítani, hogy saját jogon, saját akaratából és saját teljesítménye alapján érdemes a jövőre – húzta alá Takács Árpád.

 

Galéria

 

A rendezvényen többek között megjelent Beliczey István, Beliczey György és Beliczey-Ignácz Anna.

Végül a Beliczey teremben dr. Varga István ügyvéd, jogtörténész; dr. Erdész Ádám történész és Harangozó Imre néprajzkutató előadását hallhatták az érdeklődők.

További programok »

Itthon

Két baleset történt Gyula közelében július 8-án

Szerda délelőtt, Gyula Szanazug részén a Kettős-Körös partjáról egy személygépkocsi a folyóba csúszott. Délután Gyulán, a 44-es főút elkerülő szakaszán, az Újkígyósi elágazás irányába egy platós kisteherautó személygépkocsival ütközött.
17:48
FEL