Folyamatos fejlődés alatt nemzetiségi iskola és óvoda Kétegyházán

2019. január 16. 17:03 | Szabó Rita

Megújult a román nemzetiségi iskola Kétegyházán. A kormány 26 millió forinttal támogatta az új ebédlő és melegítőkonyha kialakítását az intézményben, melyet szerdán avattak fel.

 

 

A rendezvényen elhangzott: az elmúlt hat évben, amióta a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata lett az iskola fenntartója, folyamatosan zajlanak a felújítások az intézményben.

– Az intézményrendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az elmúlt évek alatt ötszörösére emelkedett az az állami támogatás, amelyet a kormány részéről tudtunk biztosítani a Magyarországon élő nemzetiségeknek – emelte ki beszédében Kreszta Traján, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata nemzetiségi szószólója.

Soltész Miklós, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta: a 4 éves, sikeres közös munka eredménye az ebédlő átadása. Az államtitkár hozzátette: az elmúlt időszakban minden nehézség közepette is javult a kapcsolat Románia és Magyarország között.

– Több mint 1100 diák jár a környékről az általános iskolába. Gimnáziumba több, mint 200 gyermek érkezik nap, mint nap. A közös munka eredménye, hogy az elmúlt nyolc év alatt megnégyszereződött az a támogatás, amelyet a kormány a nemzetiségi és önkormányzati iskolafenntartásra nyújtott– hangsúlyozta Soltész Miklós.

A tervek szerint tovább folytatódik a közös munka, ugyanis a kormány újabb 414 millió forinttal támogatja az iskolát. Ennek köszönhetően az intézmény új tantermekkel és tornacsarnokkal gazdagodhat.

 

 

További programok »

FEL