Fokozatosan újraindul az egészségügyi ellátás

2020. május 6. 19:11 | Hidvégi Dávid

Fokozatosan, óvatos lépésekkel újraindul az egészségügyi ellátás. Az új védelmi intézkedésekkel együtt május 4-én elindultak a szakrendelések. A kormány arról döntött, hogy szigorú szabályok mellett a kórházak és a rendelők újból fogadhatják a nem sürgős betegeket is.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy a szakrendelések újraindulása nem azt jelenti, hogy visszaállnak a járvány előtti helyzetre. Müller Cecília hangsúlyozta: az alapellátásban előre be kell jelentkezni, akár közvetlenül, akár a házi orvoson keresztül.

– A szabály az, hogy telefonon kell bejelentkezni. Egy időben, egy óra alatt maximum négy fő ellátása történhet meg. Egy időben a váróban soha ne legyen több beteg. Ehhez kell a telefonos bejelentkezés – emelte ki.

A szakellátások és a fogászatok mellett a háziorvosi ellátás is változik. Előzetes konzultáció után lehetőség van a személyes találkozásra az orvos és a beteg között. A koronavírusra utaló tünetekről továbbra is csak telefonon lehet konzultálni a háziorvossal. Az igazolások kiállítására elektronikus úton is lehetőség van, de vírus-tesztre nincs, kivéve az arra akkreditált szakrendelőkben vagy laborokban.

– Elsősorban a lázra, a szárazköhögésre és a nehéz légzésre, a fullasztó érzésre panaszkodó betegeket tartjuk koronavírus-gyanúsnak. Őket egy megfelelő eljárás alapján szűrni kell. Vizsgálat előtt testhőt kell mérni, minden háziorvosi rendelő beszerzett egy infrás hőmérőt. Kötelező a védőtávolságot is betartani. A betegeknek is szájmaszkot kell hordani, ha nincs, akkor nekünk kell biztosítani legalább egy sebészeti szájmaszkot – fogalmazott kérdésünkre dr. Ferenczi Attila háziorvos.

A betegeknek másfél méteres távolságot kell tartanuk egymástól és maszkot kell viselniük. A rendelőbe lépéskor megmérik a páciensek testhőmérsékletét. Kockázatos járóbeteg-beavatkozást csak negatív koronavírus tesztet követően lehet végezni, amely kiértékelése akár 2-3 napot is igénybe vehet.

További programok »

Itthon

FEL