Fogvatartottak karácsonya

Karácsony közeledtével betlehemes ünnepi műsorral készült a fogvatartottak Gyulán, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. Egy elbeszélő segítségével a rabok családtagjai hallgathattak végig egy előadást.

A karácsonyi ünnepség fő célja az volt, hogy a fogvatartottak kiléphessenek a szürke hétköznapokból. Hiába a rövid felkészülési idő, a fogvatartottak elmondása szerint sokat jelent számukra, hogy kicsit átszellemülhettek az ünnepek közeledtével.

– Három gyermek van otthon és a karácsony arról szól, hogy a szeretet ünnepe, hiányzik a családunk, ilyenkor természetesen sokkal nehezebb a benti lét, a családnélküliség – mondta el az egyik fogvatartott.

A börtönben dolgoznak is, így nem volt egyszerű összehozni a próbákat, az egyik fogvatartott elmondta: mintegy három hétig készültek az előadásokra.

– Munka előtt, munka után, esetleg együtt a kis zárkánkban, mindig kerestük az időpontot, hogy legalább egy kicsit összeolvassunk, próbáljunk – tette hozzá egy másik fogvatartott, aki szintén szerepelt az előadásban. Hozzátette, az ünnepségre eljöttek a nagyszülei és a kislánya is, akik egy beszélőn keresztül hallhatták a műsort.

– Tapasztalatom szerint több tíz évre visszamenőleg mindig rendkívül csendes a karácsony a börtönben. Valószínű, hogy a fogvatartottak is átérzik az ünnep szépségét, méltóságát – fogalmazott Hafenscher Csaba Zoltán bv. ezredes, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

Az intézet parancsnoka hozzátette: több szempont szerint választották ki a műsor szereplőit. Számított ugyanis a biztonság, az önkéntes alapú jelentkezés és az egész éves viselkedés.

 

Megosztás:

Címke: , ,