Fogadj örökbe egy címert! – Csorváson készül az ország ruhája

2023. március 22. 14:33 | Vári Bianka

Francia bársony, vörös vászon, rengeteg csipke és flitter alkotja azt a ruhát, amelyet a csorvási Hudák Család Kéziszövő és Varró Műhelyében készítenek. Az alkotás közel 50 százalékával már elkészültek, most a hatvannégy történelmi vármegye címerének hímzése zajlik, amelyek közül egy-egy darabot örökbe is lehet fogadni.

Másfél éve kezdték készíteni az ország ruháját Csorváson, a Hudák Család Kéziszövő és Varró Műhelyében. Az alkotók célja egy olyan egyedi darab elkészítése, ami mindenkié, és amely magában hordozza a magyarság minden szépségét és büszkeségét.

– Az alapanyag színe az érett búzamezővel harmonizál. Alföldi lányként tudom, hogy ha jó a búzatermés, akkor minden rendben van. A vármegyecímerek színességükkel a mezei virágokat idézik, amelyek körben sorakoznak az uszály szélén. A középső ékítményfolyam a Tiszát szimbolizálja, a csodálatos tulipános flitteres, csillogó ékítmények pedig a tündöklést, ezt a megismételhetetlen ragyogást, amelyet Magyarország képvisel – mondta Hudák Mariann, mesterremek-díjas viseletkészítő.

Az ország ruháját 38 méternyi francia bársony felhasználásával készítik, melynek uszálya 6,4 méter hosszú, súlya pedig mintegy 70 kilogramm. A bélés vörös vászonból készül, emellett temérdek fodor és tüll lett kellett, valamint abroncs annak érdekében, hogy az úgy álljon, ahogyan azt az alkotó megálmodta. Emellett mintegy 2000 méternyi zsinórdíszítés, ékkövek, és a Szentháromság motívumai is megtalálhatók az alkotáson. A ruha uszályát körben a hatvannégy történelmi vármegye gobelin-hímzett címere dísziti majd.

– Ez az egyik legnagyobb projektünk, de szívünknek legkedvesebb is. Már legalább másfél éve készítjük, és a 64 történelmi vármegyéből 47 darab címer vankihímezve. Ez kézi, gobelin hímzésű címer, és a békéscsabai népi díszítő szakkör szakszerű és csodálatos ujjacskái segítenek abban, hogy úgy valósuljon meg, ahogy én azt elképzeltem – folytatta a ruha megálmodója.

A ruhához felhasznált rengeteg anyag és díszítő elem meglehetősen költséges, ezt többnyire saját forrásból biztosítják. Az ország ruhájának elkészítésében bárki részt vehet egy-egy címer örökbefogadásával.

– Aki örökbe fogadja, az egy csodálatos oklevelet kap erről, emellett az átadó ünnepségen egy nagyon szép érzést a szívében, hogy ő is hozzájárult akárcsak egy kevés kis résszel. A legfontosabb az, hogy ez mindenkié legyen, hiszen ez az ország ruhája. Ez ne legyen se párt, se politika, se semmilyen szervezeté, hanem legyen miénk, az országé. Aki részt kíván venni ebben, vagy a szívének kedves a gondolata, az így tudja elősegíteni a megvalósulást – mondta Hudák Mariann.

További programok »

FEL