Foci Eb: testvérpárharc és angol-orosz

Wales és Szlovákia a továbbjutásért játszhat.

Szombaton három meccsel folytatódik a franciaországi foci Eb. Az A-csoportban Albánia és Svájc meccsén összecsaphatnak a Xhaka-testvérek, a B-csoportban a papíron két gyengébb együttes, Wales és Szlovákia csatázhat a csoport harmadik helyéért, ami továbbjutást érhet. Az első igazi rangadót pedig este játsszák, hiszen a sokra hivatott Anglia és Oroszország meccsel.

Albánia-Svájc: Testvérpárharc 
(Lens, szombat, 15 óra)

Világbajnokságon csaptak már össze testvérek, a Boatengek, méghozzá két évvel ezelőtt, amikor a Németország-Ghána találkozón Jerome Boateng a németeknél, Kevin-Prince Boateng pedig a ghánaiaknál szerepelt, ám Európa-bajnokságon még nem volt ilyen csata. Taulant Xhaka, az idősebbik, Albániát erősíti, míg Granit Xhaka, a fiatalabbik, Svájc fociválogatottjának tagja. Granit végigjárva a korosztályos válogatottakat 2011 óta Svájc felnőtt csapatát erősíti, eddig 41-szer volt válogatott. Bátyja, Taulant is Bázelben született, de a koszovói család idősebb gyermeke 2013 májusában az albánoktól kapott meghívást, annak ellenére, hogy ugyancsak a svájci korosztályos csapatokban szerepelt addig.

És hogy mi lesz még ezen a mérkőzésen? Az albánok ünneplésre készülnek, ugyanis ez lesz az első Európa-bajnoki mérkőzésük. A találkozó végén már nem biztos, hogy lesz mit ünnepelni, hiszen ha nem is toronymagasan, de a svájciak az esélyesek és egy góllal jobbak lehetnek riválisuknál.

Wales-Szlovákia: Továbbjutásért küzdhetnek
(Bordeaux, szombat, 18 óra)

A B-csoport papíron két gyengébb csapata játszik egymás ellen, és mivel ezen az Eb-n a négy legjobb 3. helyezett is továbbjut, egy sikerrel a nyolcaddöntő küszöbére kerülhetnek a csapatok. Az biztos, hogy nem a két leglátványosabb játékot nyújtó csapat küzd ezen az összecsapáson, de ritkán jár a walesi, illetve a szlovák együttes világversenyen, így mindent megtesznek majd a sikerért.

Az egyik oldalon Gareth Bale, a Real Madrid támadója, a másik oldalon Marek Hamsik, a Napoli kulcsembere vezeti csapatát a harcba. Már miattuk is érdemes lesz megnézni a B-csoport nyitómeccsét, amelyen a győztes csapat sokat nyerhet, de döntetlen esetén mindkét együttes „elszállhat” a továbbjutást illetően.

Anglia-Oroszország: Az első rangadó
(Marseille, szombat, 21 óra)

A foci Eb szombati játéknapjának zárásaként Anglia és Oroszország válogatottja küzd meg egymással. Az angolok az utóbbi két évtized legjobb csapatával készülnek az idei kontinensviadalra, ráadásul a támadósorban több olyan csatár is van, aki eldöntheti a meccseket. Ilyen játékosból kevés akadt az utóbbi években. Persze Wayne Rooney most is ott van a keretben, a Manchester United csatárára mindig lehet számítani. Most azonban ott van mellette fiatal csapattársa, Marcus Rashford, az idei angol gólkirály, Harry Kane, valamint a bajnok Leicester támadója, Jamie Vardy

Ezzel szemben az oroszok abban bízhatnak, hogy csapatként jobban muzsikálnak majd, mint korábban, Fabio Capello idején. Erre a szövetségi kapitány, Leonid Slutsky lehet a garancia, aki mellett egy irányba húzhat a szbornaja. Az biztos, hogy szoros összecsapás lesz, de ha az angolok komoly álmokat dédelgetnek, akkor győzelemmel kell rajtolniuk.
 

Megosztás: