Kiszely András, a szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, két évvel ezelőtt hívták életre a gasztronómiai és kulturális forgatagot, hiszen mint tapasztalták, pünkösdhétfőn nincsenek igazán jó rendezvények a városban. Emiatt határozták el, hogy tartanak egy eseményt, ahol a csabaiak találkozhatnak egymással, mindezt pedig ízletes ételek között tehetik meg.
– A fő hangsúly természetesen a csabai szlovák gasztronómián van. Aki 10 és 15 óra között meglátogat minket, nyolc különböző népszerű csabai ételt kóstolhat meg, a haluskától a töltött káposztán át a birkapörköltig. De itt van a heróka, a tarkedli vagy a tót-dog is, amely ma már méltán népszerű a csabaiak körében – ismertette Kiszely András.
Kiemelte, a szlovák gasztronómiát egyfajta kettősség jellemzi, hiszen az északi vármegyékből érkező szlovákok magukkal hozták az évszázados hagyományokat, amelyek keveredtek, egybeolvadtak az alföldi ízekkel. Ezért van az, hogy Békéscsabán nincs sztrapacska, hanem haluska, a brindza pedig erősebb ízeket hordoz magában, mint az északi különlegesség.
Az éhes és kíváncsi vendégeket a tájház udvarán felállított sátrak várták, na meg a bennük készülő ízletes ételek. A hagyományos ízek kedvelői mellett az újdonságra éhezők is megtalálták számításukat. Tuska János sátrában például a Csabai Finom Falatok nevet viselő különlegesség hívogatta őket. Mint mondta, a sátor alatt a kolozsvári szalonna, csirkemell, vöröshagyma, paprika, és paradicsom alkotta együttest sült burgonyával házasították, így egy egészen könnyű étel várta a kóstolókat.
– A szlovák gasztronómia elég tartalmas. A szlovákok régen nagyon sokat dolgoztak, így nagyon sok kalóriát kellett, hogy egyenek egész napra, hogy kibírják a munkát. Ma már nem dolgozunk annyit, tehát kevesebb kalóriára van szükségünk – fejtette ki Tuska János. Hozzátette, a szlovákok rendkívül jó vendéglátók, akik tartalmas ételekkel várják a vendégeiket, érkezzenek azok a környékről vagy messzi földről.
A pünkösdi forgatag vendégei alaposan tele is tölthették hasukat a szlovák gasztronómia remekeivel, amelyeket pénzük beváltásával koronával tudtak kifizetni az árusoknál. A jóllakott vendégsereg azonban nemcsak étellel telve hagyhatta el a Szlovák Tájházat, hiszen kulturális program is várta a közönséget.