Fidesz-KDNP: Két fontos kerékpárút-fejlesztés fejeződhet be Csabán

2024. június 28. 11:04 | behir.hu

A Fidesz-KDNP frakció tájékoztatóján Opauszki Zoltán tanácsnok és Szente Béla önkormányzati képviselő értékelte a csütörtöki közgyűlés legfontosabb döntéseit.

Szente Béla megjegyezte, hogy vélhetően a konszenzusos gondolkodásnak és a nyár közeledtének köszönhetően meglehetősen rövid volt a június 27-ei közgyűlés.

A képviselő a frakció nevében gratulált a Lencsési Óvoda új vezetőjének Futaki Krisztiánnak, valamint a Mackó-Kuckó Óvoda újraválasztott vezetőjének Orczifalvi Évának, és köszönetet mondott a Lencsési Óvodát eddig vezető Erdeiné Gergely Emőkének.

Szente Béla tájékoztatott arról, hogy a Békéscsaba Közgyűlésének Elismerése kitüntetést Seres Sándor újságírónak és Bugyinszki Tamásnak, a polgárőr egyesület elnökének ítélték oda, míg a Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetést a Békéscsabai Extrémsport Egyesület és Nagy Istvánné pedagógus, művelődésszervező kapja majd.

A tájékoztatón elhangzottak szerint 220 millió forintos önerő biztosítása esetén – amelyet a testület jóváhagyott – lehetőséget kaphat az önkormányzat arra, hogy a kormányzat további 1,1 milliárd forintos támogatást nyújtson két nagyon fontos kerékpárút-fejlesztés befejezéséhez. Opauszki Zoltán elmondta, hogy a Dobozi úti kerékpárút fejlesztését annak idején három szakaszra bontották, ebből kettő rész megvalósult az elmúlt években, azonban a középső szakasz, a Dobozi úti körforgalomtól a Gém utcai kerékpáros átvezetésig tartó, még nem készült el.

A másik tétel a belváros és az Északi Iparterület, valamint az állami iparterület közötti kerékpárutat tudná teljessé tenni. Itt két szakasz készült el az elmúlt időszakban: a Szarvasi út és a Mokry utcai átjáró közötti kerékpárút, illetve a Berényi út és a Mokry utcai vasúti átjáró közötti kerékpáros-nyom. A továbbiak megépítésére szükség van kormányzati forrásra; ez pedig a Mokry utcai vasúti átjárótól az állami iparterületig vezető szakasz, illetve a mezőmegyeri aluljárótól az állami iparterületig tartó szakasz.

Opauszki Zoltán szintén a fontos témák közé sorolta a közterületek elnevezését. A közgyűlés most formálisan is döntött arról, hogy a Kiss Ernő utcát a Kórház utcával összekötő híd Sztraka Ernő egykori városi főmérnök nevét kapja. A dűlőutak elnevezéséről pedig tájékoztatást kaptak.

– A szakértői munka befejeződött, 110 dűlő elnevezésére történt javaslattétel. Amire várunk az az, hogy formálisan milyen technikai megoldással lehet ezt úgy végigvinni, hogy az ott élők számára ne jelentsen terhet. Az önkormányzat a Belügyminisztérium illetékes szak-államtitkárságától kért állásfoglalást erre vonatkozóan. Törvényi kötelezettség, hogy minden olyan közterületet el kell nevezni, amely lakott ingatlanhoz vezet, de meg kell találnunk ennek a lakosságot legkevésbé terhelő módját – jelentette ki Opauszki Zoltán.

A tanácsnok a mikro- és kisvállalkozások támogatási programjáról is beszélt, amely azt a célt szolgálná, hogy a csabai vállalkozások számára tudjanak olyan beruházási, eszközfejlesztési támogatást nyújtani, amely elősegítheti a város gazdasági aktivitásának az erősítését.

– A programra 15 millió forint áll rendelkezésre, egy mikro- és kisvállalkozás maximum 750 ezer forintot kaphat, a támogatás mértéke 50 százalékos lehet. A közgyűlés felkérte az illetékes bizottságot arra, hogy ezt a programot készítse elő, indítsa el annak érdekében, hogy a pályázók még ebben az évben forráshoz jussanak – tájékoztatott Opauszki Zoltán.

További programok »

FEL