Fényben úszik a múzeum

2016. július 12. 16:14 | behir.hu

Mengyán András Munkácsy-díjas képzőművész Fényutazás című nyári kiállításán az elmúlt öt esztendőben készült fény- és programozható kinetikus munkáit ismerhetik meg az érdeklődők. A polifonikus vizuális tér atyja szülővárosában most először mutatja be alkotásait. A művész mesélt a kiállítás születéséről, Békéscsabai kötődéséről és a fénnyel való kapcsolatáról.

Mit jelent a kinetikus, programozható ábrázolás?

A 21. századi világot vetíti vissza. Napjainkban egyre nagyobb teret hódít a számítógép, és ez a művészetben is megjelenik. Ehhez kapcsolódik a fény, amely formálható anyagként, egyfajta eszközként viselkedik a plasztikáimban.

A tárlat részeként a múzeum épülettömbjén idő- és fényutazást is tervezett a művész.

A gyerekkorom emlékei ide kötnek, és ez fog a képeken megelevenedni.  A filmvetítéskor megtörik majd a fény az épületen és a fákon, amely új, izgalmas képi világot teremt.

Belülről is megtöltik majd a fények a kiállító tereket.

Lézer installációk, plasztikák, illetve megvilágított képek alkotják a kiállítást. Minden a fényre épül. Az előtérben rögtön egy programozott animáció, lézer-máglya fogadja majd a látogatókat. Mikor áthalad a fény az üveg plasztikán, széthasad a térben, és egy új, addig nem látott konfigurációt, vizuális hatást hoz létre. A kérdés az, hogy melyik az igazi? Kell-e választani közülük? Létezik-e abszolút igazság?

A Múzsák termében 14 üveg transzparens lesz elhelyezve. Ezeken megy át - két lézer segítségével - a lézer-animáció, és különböző formaátalakulások jönnek létre.

A Honfoglalás teremben egy régebbi installáció látható. A megszakított folytonosság című mű először Oslóban lett kiállítva. A cella méretű fényjáték az életben végbemenő változásokat mutatja be. A plasztikában megjelenő térbeli szakításokkal állandó változások jönnek létre, mintha formák röpködnének a térben.

Miként születnek ezek a fényinstallációk?

Alapvetően formatervező vagyok. Ha születik egy vízióm azt a lehető legpontosabban megtervezem. A számítógépen látványtervet, majd működőképes modellt készítek, és utána kezdem csak el a kivitelezést. Soha nem látom a végeredményt, kockáztatok, mert csak így lehet előre menni. A lézerrajzok is hasonlóan születtek, két éves kísérletezés eredményeként hoztuk létre egy vegyésszel az úgynevezett életfolyadékot, amely ma térbelivé teszi a lézerrajzokat.

Hogyan fér meg egymás mellett tudomány es művészet?

Én a mai napig hiszek abban, hogy a művészettudomány és a technika, technológia kölcsönhatásban kell, hogy álljanak egymással. A tudósok tanulnak a művészektől és fordítva. És mikor a sokféle tudás összetalálkozik, abból minden esetben valami új, valami nagyszerű keletkezik.

Az utolsó simításokat végzik a művésszel a múzeum dolgozói. A belső termekben már minden installáció működésre készen várja a látogatókat. Csütörtökön 22 órától pedig teljes fényében látszódik majd a Mengyán András által megálmodott film. A fényinstallációk október közepén Békéscsabáról egészen Kínáig utaznak majd.

FEL