Fenntarthatósági Témahét az Andrássyban

2024. április 24. 17:45 | Such Tamás

Április 22–26 között zajlik országszerte a Fenntarthatósági Témahét, melynek célja a fenntarthatóság üzenetének terjesztése az iskolákban. A békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium idén is bekapcsolódott az egész hetes projektbe – mind a gimnáziumban, mind a kollégiumban sok érdekes és innovatív vendég, külsős előadó meghívásával.

– Intézményünk tavaly ősszel elnyerte az Ökoiskola címet, amely azt jelenti, hogy a fenntarthatóságra való nevelés nemcsak ezt a hetet, hanem az egész évet átöleli. Ezen a héten pedig különösen sok programot szerveztünk a diákok számára – fogalmazott Bereczki Márta, az intézmény igazgatóhelyettese.

Megemlítette, hétfőn Lipták Linda és Lupták Zoltán Észtországról meséltek. Kedden Pócsi Gabriella, a Körösök Völgye Natúrpark munkaszervezet-vezetője Zero waste, majd dr. Duray Balázs Magyar Fenntarthatósági és Klímaadaptációs Intézet szakmai igazgatója Fenntarthatóság, körkörös gazdálkodás címmel tartott előadást, azt követően az andrássys diákok a márciusi, genovai útjukról számoltak be a gimis társaiknak (erről lejjebb bővebben).

 

Galéria

 

Szerdán dr. Valerio Isa tengerbiológus, aki a genovai egyetemről érkezett A korallok és tenger világa a fenntarthatóság tükrében és Szarka Judit, a Europe Direct Békés irodavezetője Klímapolitika címmel tartott „különórát”.

A csütörtök az MCC diákszemmel című programmal kezdődik, amit Duzs László, a Debreceni Tudományegyetem tanárának Energiaválság című ikerelőadása követ. Végül pénteken Boldog Gusztáv, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője a Körös-Maros Nemzeti Parkról, illetve Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. kommunikációs főmunkatársa a víz tisztaságáról mesél.

 

 

– Továbbá jó néhány kisérőprogram is színesíti a rendezvényfolyamot – fűzte hozzá. – Mint például a keddi Zero waste menza, azaz a maradékmentes menza. Továbbá az iskola aulájában egész héten tart a Ruha-könyv-játék boldogság cserebere börze. Szerda délelőtt az iskolai virágpiacon osztályonként egy növényt lehetett örökbe fogadni, amit a 7. órában el is ültettek. A gyerekek pénteken a TAPPE Hulladékgazdálkodás telepére látogatnak el, hiszen az idei hét egyik témája a körkörös gazdálkodás. Nem mellesleg a gimnázium a korábbiak mellé nemrégiben vásárolt néhány szelektív kukát.

 

Forrás: Andrássy Gyula Gimnázium

***

 

Ahogy fentebb írtuk, épp a keddi, genovai élménybeszámolóra látogattunk el. Malatyinszki Edit angoltanár elmondta, a márciusi, jó hetes olasz útra az Erasmus+ pályázat keretében 12 diák és két tanár utazhatott el.

– A program keretében betekintettünk az egyik genovai gimnázium hétköznapjaiba, feltérképeztük az iskolarendszert, a fenntarthatóság jegyében az épületet. Azonfelül részt vettünk számos kulturális rendezvényen, ellátogattunk a környékbeli településekre.

Hozzátette, utazásuk jó részt fenntartható módon történt – többek között vonattal közelítették meg a célállomást.

– Mentalitásban viszonylag közel állunk az olaszokhoz, noha az élet- és vendégszeretetük nagyon pozitív hatással volt ránk. Továbbá nagyon tetszett, hogy sokat foglalkoznak úgymond közös tevékenységekkel – mind iskolai szinten, mind az életben is.

 

További programok »

FEL