Feltérképezik a Föld minden élőlényének genetikai kódját

Hatalmas projektet indítottak útjára tudósok: tíz év alatt fel akarják térképezni a Földön élő 1,5 millió ismert faj genetikai kódját. Az Earth BioGenome Project (EBP)  várható költsége 4,7 milliárd dollár lesz, és új alapokat teremt a biológia számára a biodiverzitás megőrzését, az emberi társadalmak fenntartható fejlődését célzó megoldások terén – mondta Harris Lewin, a kaliforniai Egyetem professzora, az EBP elnöke. “

Ha megvan a térkép, a kódok, az óriási eszköztárat fog biztosítani új felfedezésekhez, az élet szabályainak, az evolúciónak a megértéshez, a ritka, veszélyeztetett fajok megőrzésének megközelítéséhez és a tudományos kutatásokhoz a mezőgazdaság és az orvostudományok terén” – hangsúlyozta Lewin a csütörtökön elindult projektet bemutató sajtótájékoztatón, Londonban.

A terv hatalmas kutatási kapacitásokat von össze szerte a világból: amerikai kutatók vezetik a világ 66 ezer gerinces faja genetikai kódjának szekvenálását, kínai kutatók végzik tízezer növényi faj genomjának feltérképezését és egy nemzetközi kutatócsoport 200 hangyafaj genetikai kódját fogja feltárni. A világon eddig kevesebb, mint 3500 élőlény, az összes ismert Földön élő faj 0,2 százaléka genomját tárták fel. Ezek közül csupán kevesebb, mint száz “referencia minőségű” a tudósok számára. Lewin hangsúlyozta, hogy a gyors csökkenés jelei a biodiverzitásban és a veszélyeztetett, kihalt fajok számának növekedése adja a projekt sürgősségének jelentőségét.

 

Forrás: hvg.hu

Megosztás:

Címke: ,