Felminősítették a japánok Magyarországot

A Japan Credit Rating Agency javította az ország államadósi besorolását.

Felminősítette Magyarország államadósi besorolását a Japan Credit Rating Agency (JCRA) japán hitelminősítő kedden.

A devizában kibocsátott hosszú futamidejű szuverén magyar adósság osztályzatát „BBB” osztályzatról „BBB pluszra” javította a JCRA. A besorolás kilátása stabil.

A forintban kibocsátott hosszú futamidejű szuverén magyar adósság osztályzatát „BBB pluszról” „A mínuszra” emelte meg a hitelminősítő, az új besorolás kilátása stabil.

A JCRA tavaly február 17-én változtatott a magyar államadósság besorolásán: akkor csak a kilátást javította, stabilról pozitívra.

A japán hitelminősítő kedden ugyancsak javította, Magyarország hitelminősítésével azonos szintre emelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) besorolását.

A JCRA keddi közleménye szerint Magyarország felminősítése azt tükrözi, hogy a kormány gazdaságpolitikája hatékonynak bizonyult, jelentősen javította az államháztartás és a pénzügyi rendszer helyzetét, amivel csökkentette a külső adósságot és megerősítette a gazdasági alapokat.

A JCRA arra számít, hogy Magyarország gazdasága, államháztartása és pénzügyi rendszere tovább erősödik.

A JCRA besorolásában a BBB kategória minden osztályzata befektetésre ajánlott szintet jelent.

Az 1985-ben alapított Japan Credit Rating Agency, Inc. elsősorban a japán befektetők számára készít hitelminősítéseket és elemzéseket.

A magyar gazdaság emelkedő pályán van, a japán hitelminősítő legfrissebb döntése további lehetőséget biztosít arra, hogy a gazdaság növekedése és a stabil államháztartás mellett az ország a folyamatosan csökkenteni tudja kockázatait – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán a döntésre reagálva. A miniszter kiemelte: a JCRA ezzel pozitív képet adott Magyarországról.

A hitelminősítő jelentésében kedvezően értékelte a tavalyi jó gazdasági teljesítményt, a kormány fegyelmezett költségvetési politikáját, a folyamatosan csökkenő államháztartási hiányt, valamint a kormánynak a szociális partnerekkel aláírt hat éves adócsökkentési és béremelési megállapodást is – mondta a miniszter. Mindez pedig azt jelenti, hogy 2017-ben és 2018-ban is lendületesebb, erőteljesebb gazdasági növekedés alakulhat ki, tette hozzá.

Az államháztartás központi alrendszere 2017 januárjában 123,4 milliárd forint többlettel zárt, ami a korábbi évekhez viszonyítva is kedvező első havi egyenleget jelent – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

Tavaly januárban az államháztartás központi alrendszerének egyenlege 92,4 milliárd forint többletet mutatott.

A végleges adatok megegyeznek az előzetes számokkal.

A központi költségvetés 65,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 25,5 milliárd forintos, míg az elkülönített állami pénzalapok 32,0 milliárd forintos többletet mutattak.

Az NGM közölte: a 2017-re vonatkozó kedvező makrogazdasági előrejelzések mellett az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél reális és teljesíthető.

Forrás: MTI/behir.hu

Megosztás:

Címke: , , , , ,