A versenyképességet támogató gazdaságpolitika vezet felzárkózáshoz

2018. április 29. 18:44 | behir

A gazdasági felzárkózást nem az euróövezeti tagság, hanem a versenyképességet szem előtt tartó tagállami gazdaságpolitika befolyásolja érdemben – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Szófiában, az Ecofin Tanács informális ülésén pénteken.

A konvergencia elősegítésének lehetséges módjairól szervezett tanácskozáson Varga Mihály aláhúzta: az euró bevezetése ugyan fontos gazdaságpolitikai lépés, de az érdemi felzárkózáshoz önmagában nem elengedő a közös fizetőeszköz bevezetése. Ezért a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) jövőjéről szóló viták során nem szabad csak az euró bevezetésre koncentrálni a még nem eurót használó tagállamok esetén. A konvergencia elősegítésében kulcsszerepet játszanak a versenyképességet szem előtt tartó tagállami gazdaságpolitikák. Ez azt jelenti, hogy a termelékenységet, a foglalkoztatást, a befektetés-ösztönzést és a modern technológiai fejlesztéseket segítő strukturális reformok tekintetében meg kell hagyni a tagállamok számára a mozgásteret - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A tárcavezető hozzátette: a magyar álláspont szerint a kohéziós politika bizonyította, hogy az Európai Unió egészében hatékony eszköz arra, hogy a fejlettségbeli különbségeket csökkentse az egyes régiók között. A kohéziós források fenntartása kiemelt cél Magyarország számára, arra fogunk törekedni, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban a lehető legnagyobb fejlesztési keretet kapja hazánk - emelte ki. A versenyképességet támogató növekedésösztönző gazdaságpolitika mellett ugyanis az erős kohéziós politika szükséges ahhoz, hogy Európa keleti fele gazdaságilag felzárkózzon a nyugati országokhoz – szögezte le Varga Mihály.

 

Forrás: kormany.hu/Nemzetgazdasági Minisztérium

További programok »

Gazdaság

Még mindig több tízezer munkahelyet védenek az akcióterv támogatásai

A koronavírus-járvány okozta tavaszi sokk után tartósnak bizonyult munkaerő-piaci fordulat következett be, a foglalkoztatás újra élénkül, a gazdaságvédelmi akciótervben létrehozott bértámogatási programok jelenleg is a teljes, 280 ezres támogatotti létszám több mint negyedének nyújtanak védelmet - fejtette ki Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztérium szombati közleményében.
2020. október 17. 18:45
FEL