Kimagasló évet zárt az építőipar 2017-ben

2018. február 12. 16:33 | behir

Korábban soha nem látott mértékben, 29,6 százalékkal nőtt az építőipari termelés tavaly Magyarországon – mondta Varga Mihály a Központi Statisztikai Hivatal adataira reagálva.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: az építőipar növekedését a kormány lakáspiacot támogató intézkedései, így az otthonteremtési program és a lakásáfa csökkentése is nagymértékben segítették - írja a kormany.hu. 2010 átlagához képest 26,9 százalékkal nőtt az építőipar, amellyel Magyarország az első helyen szerepel a régiós országok között.

Varga Mihály ismertette: tavaly decemberben 35 százalékkal bővült az ágazat, amely 3,9 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz képest. Az építőipar folyamatos bővüléséhez mindkét építményfőcsoport termelése hozzájárult, az épületek építése 28,9 százalékkal, az egyéb építményeké 45,3 százalékkal nőtt éves alapon – közölte a tárcavezető.

Az építőipar további növekedését vetíti előre, hogy a szerződések száma december végén 129,5 százalékkal haladta meg az előző évi szintet – közölte Varga Mihály hozzátéve, hogy a lakásépítési engedélyek, és az épített lakások száma is tovább emelkedett. Az előbbi 32,7 százalékkal, az utóbbi pedig 51,5 százalékkal bővült 2017 első három negyedévében. Varga Mihály kiemelte: az ágazatban zajló kedvező folyamatoknak köszönhetően az építőipar pozitívan, akár 0,9 százalékponttal is hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez 2017-ben.

A tárcavezető elmondta: a kedvező gazdasági környezetnek és az ágazatot támogató kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az építőipar a növekedés egy húzóágazata lehet a következő időszakban, amelyből a magyar építőipari vállalkozások hosszú távon is profitálhatnak.

 

További programok »

Gazdaság

Bevallási és adófizetési határidő közeleg

A veszélyhelyzet kapcsán életbe lépett adózási könnyítések lehetővé tették, hogy a vállalkozások 2020. szeptember 30-ig adjanak be egyes olyan bevallásokat, amelyek benyújtási határideje eredetileg 2020. április 22. és szeptember 30. közé esik.
12:20
FEL