Rekord növekedéssel zárta a második negyedévet a magyar gazdaság

2021. augusztus 18. 09:58 | behir

GDP-rekord: A gyermekes családoknak szja-visszatérítést, az időseknek nyugdíjemelést, a dolgozóknak béremelést, a vállalkozásoknak adócsökkentést jelenthet.

Rekord növekedéssel zárta a második negyedévet a magyar gazdaság: csaknem 18 százalékkal nőtt a GDP tavalyhoz képest. A kedvező adat arra utal, hogy a vártnál is jobb lehet az idei év gazdasági teljesítménye, ami több szempontból is fontos; a családok jövőre akár visszakaphatják a befizetett személyi jövedelemadót és a nyugdíjpréimium is magasabb lehet. Az unióban a magyar gazdaság indult újra a leggyorsabban a járvány után – hangzott el az M1 Híradójában.

"Várakozáson felül, 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest” – emelte ki Varga Mihály pénzügyminiszter.

Mint mondta, ez a valaha volt legmagasabb negyedéves növekedésnek számít. Varga Mihály a közösségi oldalára feltett videójában arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság teljesítménye meghaladta a járvány előtti szintet. Ez azt is jelenti, hogy a gazdaság újraindítása Magyarországon az egyik leggyorsabb az Európai Unióban.

„A növekedést jelentősen támogatták a kormány gazdaságvédelmi- és újraindítási intézkedései. Ezeknek köszönhetően idén, 8,4 százalékkal magasabb teljesítmény érhető el. Beértek tehát a támogató költségvetési politika eredményei. A cél most az, hogy megőrizzük a magyar gazdaság lépéselőnyét az unióval szemben, ezért folyatjuk az adócsökkentésekre, munkahelyteremtésre a beruházások ösztönzésére és a családok támogatására épülő gazdaságpolitikát” – mondta.

A szakember szerint a mostani adatok alapján, a kormány által korábban előrejelzett 5 és fél százalékkal szemben, akár 7 százalékos gazdasági növekedés is elképzelhető 2021-ben.

Több szempontból is fontos lehet, hogy milyen mértékben növekszik idén a GDP:

  • A gyermekes csalácok megkaphatják jövő év elején az idén befizetett személyi jövedelemadójukat (ha a gazdasági növekedés eléri az 5,5 százalékot).
  • Az időseknek a korábbi évekhez képest nagyobb nyugdíjprémium járhat majd.
  • Lehetőség nyílhat újabb adócsökkentésekre, így a szociális hozzájárulási adó további mérséklésére is.
  • A jó gazdasági teljesítmény megteremti a fedezetét az újabb béremeléseknek, így a minimálbér jelentősebb növelésére is.

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL