Varga: az év elején további nyugdíjemelés jön

2022. október 27. 11:38 | behir.hu

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint idén összesen 14 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak.

– A kormány idén összesen 14 százalékkal növelte a nyugdíjakat és a jövő év elején további emelés jön – jelentette ki Varga Mihály az Idősek Tanácsa ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: bár háborús válság és szankciós infláció vesz minket körül, és a világgazdasági kilátások is kedvezőtlenek, a kormányra számíthatnak a nyugdíjasok, továbbra is megvédi a nyugdíjak értékét.

Hozzátette, hogy a nyugdíjak összege 2010 óta közel 70 százalékkal nőtt, vásárlóerejük mintegy 20 százalékkal erősödött.

A nyugdíjak 2022 januárjában 5 százalékkal növekedtek, az infláció mértéke azonban a vártnál kedvezőtlenebbül alakult, ezért a kormány júliusban további 3,9 százalékkal emelte az összeget. Mivel a várható éves infláció 14 százalék körül alakul, novemberben újabb, 4,5 százalékos nyugdíjemelést hajt végre a kabinet. Varga Mihály arra is rámutatott, hogy nyugdíjprémiumot eddig csak a polgári kormány fizetett, 2017. óta már négy alkalommal.

– Az idén a háború ellenére is várhatóan 4 százalék körül alakul a magyar gazdaság növekedése, ezért ebben az évben is jár a nyugdíjprémium – tájékoztatott a miniszter.

Forrás: VG

További programok »

FEL