Fellendülőben az ipari kender termesztése Békés megyében - videóval

2017. augusztus 3. 09:06 | Papp Ádám Sándor

Idén 140 hektárra, a tavalyihoz képest közel kétszeresére nőtt a termőföldek területe a megyében.

Békés megyében 25 település foglalkozik jelenleg ipari kender termesztésével. Míg tavaly a vetőmag előállítása volt a fő cél, idén már a növénytermesztés növelése került a középpontba. A rostnövény-termesztés jelenleg kezdeti fázisban van, de a hasznosításában is szeretne előrelépni a megye. A fejlődés érdekében a Közmunkaprogramban több önkormányzat vásárolt olajprés gépeket.

– A magok kipréselését Vésztőn végeznénk el, majd az értékes olajat főként élelmiszeripari célra hasznosítanánk és értékesítenénk. A rostnövényekből több terméket készítenénk, részben a kinyert rostból ipari felhasználást tervezünk, míg a finomabb rostokat a textiliparban használnánk. Egyre nagyobb a természetes anyagok iránt az igény és kereslet a piacon, főleg Nyugat-Európában – emelte ki Molnár Sándor, Vésztő polgármestere.

 

 

Más megyékben lakóházak építésénél is megpróbálták hasznosítani a növényt, a kender ugyanis olcsó és jó hőszigetelő anyag, a növény melléktermékeit pedig az egészségügyben használják. Jelenleg a földeken a hímtelenítés folyamatát végzik a munkások, ami azt jelenti, hogy az egylaki növények közül eltávolítják a kétlaki hímnövényeket.

A gépi betakarítás Gyulán és környékén már a jövő héten, a többi területen a kézi betakarítás két-három héten belül elkezdődik.

További programok »

Gyula

Pénteken kezdődik a XII. Gyulai Végvári Napok programsorozata

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Gyulai Végvári Napokat hétvégén. A rendezvény célja, hogy emléket állítson annak az eseménynek, amikor a törökök elfoglalták a Gyulai Várat. Szombaton este 20 hagyományőrző csoport 250 hagyományőrzője idézi fel 1566-os ostromot egy látványos hadijátékon keresztül, majd vasárnap este a vár visszafoglalását is megtekinthetik az érdeklődők. Emellett a szervezők családi és színpadi programokkal is várják a látogatókat.
2024. július 22. 16:22
FEL