Felavatták Kecskeméti Gábor szobrát Békésen

2022. október 15. 15:02 | Vincze Attila

Leleplezték Kecskeméti Gábor szobrát szombaton Békésen. Az egykori kiváló tornásznak és pedagógusnak a város önkormányzata, valamint a Békési Öregdiákok Egyesülete állított emléket az Erzsébet ligetben.

Az eseményen beszédet mondott Izsó Gábor, Békés korábbi polgármestere, aki a szoborállítás egyik fő kezdeményezője volt. Mint mondta, Kecskeméti Gábor egy rendkívüli egyéniség volt, egy olyan pedagógus, aki rengeteget adott a diákoknak. Az alkotással szerinte példát mutatnak a mai tanároknak, nevelőknek, akik ezáltal igazodási pontként tekinthetnek a legendás pedagógusra. 

– Ezzel a szoborral amellett, hogy emléket állítunk Kecskeméti Gábor legendás alakjának, azt is szeretnénk üzenni, hogy meg kell becsülni ezeket az embereket, és hogyha lehet állítsuk példaképpé mások számára, mert kellenek a példaképek nekünk, akiket tudunk követni, mert ezek a hiteles emberek megerősítenek minket a mai zavaros világban – fogalmazott.

A szobor költségeinek felét Nagy Sándor, hódmezővásárhelyi borász állta, ezen felül pedig több mint százötvenen adakoztak kisebb-nagyobb összegekkel. Kálmán Tibor polgármester elmondta, hogy Kecskeméti Gábor kiváló tornászként is öregbítette a település hírnevét, így a helyszínválasztás sem véletlenül esett éppen az Erzsébet ligetre.

– Az Erzsébet liget maximálisan alkalmas hely, mivel itt található a Békési Torna Egylet székháza, amelyet ma mindenki Bagoly Vendéglőként ismer, de ezenfelül szintén itt ért el régen a női kosárlabda kiváló sikereket, így ez egy méltó környezet a szobor számára – emelte ki. 

A rendezvény a városi kulturális központban egy emléküléssel folytatódott, ahol felidézték Kecskeméti Gábor életútját, valamint egykori diákok, pályatársak visszaemlékezéseit hallgathatták meg a jelenlévők. Az ülésen az újonnan alapított Kecskeméti Gábor Díjat is kiosztották, melyet ezentúl minden évben egy arra érdemes helyi pedagógus kap meg.

További programok »

Itthon

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL