Felavatták az új kerékpárutat Kondoroson

2021. szeptember 24. 14:51 | Such Tamás

A közelmúltban befejeződött a „Kerékpárút fejlesztése Kondoros, Kardos és Békésszentandrás településeken” című projekt, valamint péntek délelőtt átadták az új kondorosi kerékpárutat, a Nagyszénási út, M44-es csomópont lábánál.

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere, egyben a konzorcium vezetője köszöntőjében elmondta, Kondoroson 2289 méter kerékpárút felújítása történt meg; továbbá 2857 méter hosszon új kerékpárutat építettek – az utóbbi helyszínen zajlott a program.

Hozzátette: Kardoson 2500 méter hosszban történt kerékpárút-korszerűsítés, valamint Békésszentandráson 385 méteren korszerűsítés és bő egy kilométeres szakaszon új kerékpárút épült. (Még több szám a cikk cégén.)

 

Ribárszki Péter és Zalai Mihály – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Ribárszki Péter és Zalai Mihály – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– A 2014-20-as uniós fejlesztési ciklusban, a kerékpárutakat elsősorban abból a célból korszerűsítettük, hogy a munkahelyeket és lakóhelyeket kössenek össze – mondta Zalai Mihály.

A Békés Megyei Önkormányzat elnöke hozzáfűzte, a biztonságos közlekedés mellett a kerékpárutakon megjelentek a rokonsportok is: futók, sportcélból kerékpározók, görkorcsolyázók és rollerezők. Az utóbbi két évben közel 8 milliárd forintból, összesen 68 kilométer kerékpárutat adtak át a megyében.

 

Herczeg Tamás – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Herczeg Tamás – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondása szerint először tervbevette, hogy kerékpárral gurul el az avatóünnepségre. Mivel azonban egy másik eseményről érkezett, így egy négykerék-meghajtású jármű mellet döntött.

– Az elmúlt hétéves időszakban 2000 milliárd forintból, mintegy 2100 kilométernyi kerékpárforgalmi létesítmény jött létre – ecsetelte. – 2030-ig az a cél, hogy hazánknak 15 ezer kilométernyi kerékpárút-hálózata legyen.

Hozzátette, egyedül Hollandia és Dánia előz meg bennünket a kerékpárhasználók tekintetében; és mint tudjuk, az országban Békés megye évek óta dobogós helyen áll.

– Két napja volt autómentes világnap – folytatta –, noha ilyenkor néhány százalékkal kevesebben állnak ki a garázsból, de a legtöbb háztartásban most már két utó is van. Ebből kifolyólag a biztonságos közlekedést és a környezetvédelmet nagymértékben szolgálja, ha egyre több a kerékpárút.

 

Zalai Mihály, Ribárszki Péter és Herczeg Tamás – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

***

A projekt címe: Kerékpárút fejlesztés Kondoros, Kardos és Békésszentandrás településeken

Megvalósítás időtartama: 2018. szeptember 1. - 2021. augusztus 16.

Támogatás összege: 500 millió forint, amely 100 százalékos támogatási intenzitású vissza nem térítendő támogatás.

A támogatás megoszlása a települések között:

- Kondoros: bruttó 359 millió forint
- Kardos: bruttó 59 millió forint
- Békésszentandrás: bruttó 81 millió forint

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam támogatásával valósul meg.

Konzorcium vezető: Kondoros Város Önkormányzata
Konzorcium tagok: Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata, Kardos Község Önkormányzata

 

Galéria

További programok »

Gazdaság

Két bank kapott büntetést – nem tartották be a pénzmosás-megelőzési szabályokat

A jegybank 108,6 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki két bankra és három, az azok megbízásából tevékenykedő pénzváltó társaságra a pénzmosás megelőzését, megakadályozását célzó szabályok megsértéséért. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdai közleménye szerint a pénzváltók - amelyeket bankjaik elégtelenül ellenőriztek - több pénzmosásgyanús ügyletet nem jelentettek, nem kérdeztek rá ügyfeleik pénzeszközeinek forrására, emellett hiányos volt szűrési és kockázatértékelési gyakorlatuk is.
2021. október 27. 18:09
FEL