Fél év múlva fellobban az olimpiai láng

2016. február 5. 18:38 | behir.hu

Fél év múlva, augusztus 5-én kezdődik a nyári olimpia Rio de Janeiróban. 2012-ben Londonban 21 sportágban, 157-en képviselték a magyar színeket, köztük öt békéscsabai sportoló. A helyi klubok célja ezúttal is az, hogy legalább ugyanennyien képviseljék a békési megyeszékhelyet az ötkarikás játékokon.

2015-ben két csabai versenyző, a gátfutó Baji Balázs és a súlylökő Márton Anita szerzett kvótát a riói megmérettetésre, azonban az atléták közül még csatlakozhatnak hozzájuk. Kovács Barbara gyalogló mellett Gregor László is készül a kijutásra. A csabai egyesület hosszútávfutója ezúttal egy számára új versenyszámban szeretné kvalifikálni magát. A 24 éves versenyző 3000 méteres akadályfutásban próbálja teljesíteni az olimpiai szintet, amire július 11-ig több versenyen is lehetősége lesz majd.

- Úgy gondolom, hogy a szintidő meglesz, nem lesz vele probléma, de természetesen nagyon sok mindentől függ. Ami egy megnehezíti a dolgom, hogy lecsökkentették a létszámot, csak 36 fő mehet az olimpiára, úgyhogy ha az ember meg is futja a szintidőt, viszont a világranglistán csak a 40. helyen áll, akkor nem indulhat az olimpián – fogalmazott Gregor László.

Tornában két csabai esélyes van a riói kvótára, azonban Makra Noémi és Böczögő Dorina közül csak egyikük képviselheti majd a magyar színeket. Utóbbi versenyzőnek először még a kvalifikációt jelentő tesztversenyre is ki kell jutni, ehhez egy magyar riválist kell legyőzni.

- Az biztos, hogy Makra Noémi az egyik, aki utazik a tesztversenyre. Böczögő Dorina mellett van még egy konkurens, a dunaújvárosi Kovács Zsófia. Az, hogy ki utazik a tesztversenyre, valószínűleg a válogatóversenyek alapján dől majd el – vezette le a közeljövő történéseit Böczögő Dorina edzője, Petrovszki Pál.

A csabai tornászok előtt még több fontos verseny áll, de Makra Noémi fél szemmel már az áprilisi tesztversenyre figyel, hiszen ez a legfontosabb lépés a riói álmok felé.

- Nagyon készülök, mert 11 éve tornázom, és ez lenne az első olimpiám. Ezért dolgoztam annyit, hogy ide kijussak, úgyhogy én nagyon várom már és nagy erőkkel készülök arra, hogy sikerüljön – árulta el Makra Noémi

Úszásban Bohus Richárd harcolhatja ki még a riói szereplést, míg cselgáncsban Gyáni János tanítványa, a jelenleg Dunavarsányban edzőtáborozó Szabó Franciska a tavaszi világkupa versenyeken szerezheti meg a brazíliai kvótát. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere azt mondta: mindent elkövetnek majd azért, hogy a kijutott versenyzők megkapják az elégséges támogatást. A csabai sportolók tehát legjobb esetben akár túl is szárnyalhatják a londoni ötfős szereplést.

Kovács Dávid

További programok »

FEL