Tokió felé lapátolnak – Szarvasi kajakosok is teszteltek Szolnokon

2020. július 22. 19:13 | Kovács Dávid

Formálódnak azok a kajakos és kenus párosok, amelyek elindulhatnak a jövő évi, szegedi, olimpiai pótkvalifikációs megmérettetésen. A harmadik edzésversenyen, Szolnokon a kajakosoknál ezúttal is új győzteseket avattak, azonban a kenusoknál folytatódott az Adolf Balázs-Fejes Dániel páros sikersorozata. A felnőtt mezőnyben szarvasi kajakosok képviselték a Békés megyei színeket.

A sportág hazai legjobbjai tették vízre hajójukat Szolnokon, a Holt-Tiszán az idei harmadik edzésversenyen, kedden. A kvalifikációt kiharcoló kajakosok és kenusok ideális esetben már Tokióban lennének, hiszen az olimpia ezen a hétvégén kezdődne. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban jövőre halasztotta az ötkarikás játékokat. A világ sportéletében megjelenő tendenciát követve a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség is őszig törölte az összes versenyt. A válogatott szövetségi kapitánya azonban a sportolók motivációjának fenntartása és a legerősebb párosok megtalálásának érdekében edzésversenysorozatot hirdetett, több korosztályban is.

 

Koleszár Mátyás és Erdőssy Balázs győzött a második futamban (Fotó: kajakkenusport.hu)

Koleszár Mátyás és Erdőssy Balázs győzött a második futamban (Fotó: kajakkenusport.hu)

 

A felnőtt kajakosoknál az első futamot a legrutinosabbnak számító Kammerer Zoltán-Dombvári Bence duó nyerte. A második körben Koleszár Mátyás és Erdőssy Balázs győzött. A Békés megyei színeket képviselő szarvasi Kós Benedek a szegedi Szendy Márkkal egy 6. és egy 7. helyet szerzett.

 

Kós Benedek nem volt elégedett (Fotó: behir.hu)

Kós Benedek nem volt elégedett (Fotó: behir.hu)

 

- Nem úgy sikerültek a futamok, ahogy terveztük. Amikor próbaként mentünk pályákat, azok sokkal jobban sikerültek. Összeülünk Márkkal és kielemezzük, hogy mi történt. Nem éreztük annyira a hajót, úgy érzem, hogy most nem volt meg az az összhang, ami meg szokott lenni köztünk - fogalmazott a Kajak-Kenu Club Szarvas ifjúsági világbajnok kajakosa.

A másik szarvasi kajakos, Opavszky Márk szintén egy szegedi párral, Törköly Zoltánnal ült egy hajóba és egy 6., valamint egy 5. helyet kaparintott meg.

 

Opavszky Márkék kihajtották magukat a szolnoki futamokon (Fotó: behir.hu)

Opavszky Márkék kihajtották magukat a szolnoki futamokon (Fotó: behir.hu)

 

- Egy kicsit húzós voltez a második futam, elfáradtunk a végére. Sajnos nem tudtunk akkora hajrát indítani a végén, mint amekkorát terveztünk, most ennyi volt bennünk. Azért dolgozunk, hogy javítsunk ezen és a következő versenyeken megcsináljuk azt, amit szeretnénk – fogalmazott az ifjúsági vb-t szintén megjárt Opavszky Márk.

A kenusoknál egyértelműbb volt a helyzet: a versenysorozat három állomásán megrendezett hat futamból mind a hatot az Adolf Balázs-Fejes Dániel duó nyerte meg. A két versenyző nagy lépést tett afelé, hogy májusban a pótkvalifikációs viadalon kiharcolja az olimpiai szereplést.

 

Adolf Balázs és Fejes Dániel megőrizte 100 százalékos mérlegét (Fotó: kajakkenusport.hu)

Adolf Balázs és Fejes Dániel megőrizte 100 százalékos mérlegét (Fotó: kajakkenusport.hu)

 

A válogatott szövetségi kapitány értékelésében elmondta, hogy a kenusoknál kiemelkedett az Adolf-Fejes páros, a kajakosoknál azonban még egyeztetni kell a versenyzőkkel és az edzőkkel, hogy melyik összeállítás lehet a legerősebb a közeljövőben. A tesztversenysorozat az 1000 méteren szereplő párosoknál véget ért. Hüttner Csaba az augusztusi, országos bajnokság után jelölheti ki azokat a versenyzőket, akik elindulhatnak a jövő évi, szegedi pótkvalifikációs versenyen.

 

További programok »

FEL