Fedezzék fel Zsolnayt újra, másképp!

A Zsolnay Manufaktúra alapításának 165. évfordulója előtt tisztelgett a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium művészeti tagozata. A tárlaton ezért minden alkotást a porcelántárgyak, a világhírű minták és – a vállalatnak nemzetközi hírnevet hozó – eozinmáz ihletett. A tematikus kiállítást a napokban nyitották meg a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében.

Az idén 165 éves Zsolnay Manufaktúra világhírű eozinmázas vázái ihlették azoknak a ruháknak egy részét, amelyeket a divat- és stílustervező szakos tanulók álmodtak meg a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium művészeti tagozatának tematikus kiállítására.

Nem csupán a nemzetközi hírű eozinmázas nippek köszönnek vissza a képzőművészeti alkotásokról, hanem a grafikusok a kerámiák és a szecesszió sokszínűségét gondolták tovább. Az intézmény végzős diákja Ökrös Dóra például hypo, háztartási só és anilin festék használatával érte el a vásznon azt a hatást, ami számára a Zsolnay-t jelenti.

 

Zsolnay 165 címmel nyílt meg a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium összművészeti tárlata, amely a hazai egyik legmeghatározóbb porcelánmanufaktúra alapításának állít emléket. Fotó: Kugyelka Attila
Ökrös Dóra: Zsolnay impressziók I-II Fotó: Kugyelka Attila

 

A grafikusok közül voltak, akik a népszerű memóriajátékot gondolták újra, és a manufaktúrára jellemző motívumokkal látták el a társasjáték lapjait.

– Vannak nagyon markánsan megjelenő Zsolnay-motívumok, amelyeket szerintem átéreztek a gyerekek és meg tudták ragadni. Nagyon sok múlik azon is, hogy a tanárok hogyan vezették a kezüket. Egy közös, csapatmunka volt minden projekt, ami látható a kiállításon – emelte ki Lantos Katalin, a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumának szaktanára.

A Zsolnay cég a diákok rendelkezésére bocsátotta néhány porcelándíszítő alapmotívumát, amelyeket a tervező diákok gondoltak tovább. Ezekből a különleges motívumokból először fekete-fehér nyomott-mintás anyagokat, majd ruhákat terveztek a diákok.

 

Zsolnay 165 címmel nyílt meg a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium összművészeti tárlata, amely a hazai egyik legmeghatározóbb porcelánmanufaktúra alapításának állít emléket. Fotó: Kugyelka Attila
A Zsolnay Feketén Fehéren projektfeladatban a Zsolnay cég alapmotívumait gondolták újra a diákok textilmintaként. Fotó: Kugyelka Attila

 

– A tanáraik segítségével terveztek, készítették el és aztán viselték ezeket a ruhákat, amelyekkel megjelentek a Csabagyöngyében. Ha van olyan alkalom, ami miatt mindenképpen fontos, hogy mi egy kiállításban gondolkodjunk, akkor ilyen egy páratlan hungarikum is – hangsúlyozta Herczeg Tamás, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese.

Az intézmény munkatársai a pécsi vállalat vezetőitől engedélyt kaptak a névhasználatra, így a kiállítás, a Zsolnay 165 című tárlat emléket állít az egyik legnagyobb hazai porcelán manufaktúra alapítása 165. évfordulójának.

 

Megosztás:

Címke: , ,