Február másodika a sünik világnapja

2020. február 2. 12:44 | behir

A sünik a természet egyik legaranyosabb teremtményei, a kis tüskés gombócoknak már a látványuk is mosolyt csal az arcunkra.

 
Éjszakai életmódot él

Nappal ritkán találkozni velük, mert ilyenkor elbújnak egy bokor alá, vagy egy odúba, és éjjel indulnak el zsákmányszerző körútra. A sünök éjjelente 2 – 4 kilométert gyalogolnak táplálékkeresés közben.

Téli álmot alszik

A sünik a tél közeledtével odút keresnek maguknak, vagy beássák magukat a földbe, és az időjárástól függően általában októbertől áprilisig téli álmot alszanak.

Ha megjelenik a kertben, készíthetünk számára kis faládikóból házikót, vagy akár egy állateledel boltban is beszerezhetünk számára egy odút. Ha megfelelően gondoskodunk róla, és a süni jól érzi magát nálunk, akkor ragaszkodni fog otthonához.

A süninek nincs is másra szüksége, mint nyugalomra és egy kényelmes kuckóra ahol majd felnevelheti kicsinyeit. Ha sünit találunk kertünkben, biztosítsunk a számára egy nyugodt búvóhelyet és ne zargassuk.

Soha ne itassuk tejjel

A süni fő táplálékai a rágcsálók, a kártevők és a bogarak, ugyanakkor kedveli a lehullott gyümölcsöket, és bogyókat, ezért azokat a kerteket, ahol sok a gyümölcsfa, előnyben részesítik. A sünit soha ne itassuk tejjel, vagy más itallal, csak tiszta, ne túl hideg vizet tegyünk nekik egy tálkába.

Kép: Pixabay

 

Forrás: impressmagazin.hu

További programok »

Életmód

Szombattól fogadhatnak látogatót a csabai Életfa és az Ady utcai otthon lakói

A bezártság és a találkozás hiánya nagyon megviseli az idősek otthonainak lakóit és hozzátartozóit. Ezért is örvendetes, hogy június 6-ától, egyedi szabályok betartása mellett, újra fogadhatnak látogatókat és kaphatnak csomagokat a Békéscsabai Életfa Idősek Otthonának és az Ady Endre Utcai Idősek Otthonának lakói - tudatta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.
15:12
FEL