Február 22-től újraindul a vonatközlekedés a Szeged-Hódmezővásárhely szakaszon

2021. február 19. 10:43 | behir.hu

A Szeged–Hódmezővásárhely–Békéscsaba vonalon február 21-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, így vasárnapig még Szeged és Hódmezővásárhely között valamennyi vonat helyett pótlóbuszokkal lehet utazni. A 2018 óta tartó pályafelújítás azonban véget ér, így minden visszatér a korábban megszokott rendbe.

Február 22-től újraindul a vonatközlekedés a Szeged-Hódmezővásárhely szakaszon – hívja fel a figyelmet a MÁV. A tram-train beruházáshoz kapcsolódóan hamarosan befejezik a vonatközlekedést érintő felújítást a Szeged és Hódmezővásárhely között, így a szakaszon hétfőtől már nem kell pótlóbuszra szállni. 

A Szeged–Hódmezővásárhely–Békéscsaba vonalon a vonatok a menetrendben meghirdetettek szerint közlekednek majd, a korábban már megszokott csatlakozási rendszer megtartásával Szegeden, Békéscsabán és Orosházán.  Hódmezővásárhelyi Népkert állomáson továbbra is át lehet majd szállni Szentes felé. A teljes vonalon M41-es (Csörgő becenevű) dízelmozdonyok közlekednek – az utasforgalom mértékétől függően –2-3 kocsival.

 

A tram-train beruházás részletei

Szeged-Rókus és Hódmezővásárhelyi Népkert között 22 kilométeren fektettek le síneket, ahol a vasútüzem megkövetelte, ott második vágány is épült, ágyazat- és tereprendezési munkákat végeztek, szabályozták a váltókat és a vágányokat, jelenleg pedig folyamatban van még a biztosítóberendezés kiépítésének befejező fázisa. Ez a pályaszakasz 100 km/h-ás megengedett sebességre lesz alkalmas a szükséges hatósági eljárások lefolytatása után. Hódmezővásárhelyen új villamosvonalat építettek ki, öt megállóval, egy villamos végállomással Hódmezővásárhely nagyállomáson, valamint – a menetrend pontosabb tarthatósága érdekében – forgalmi kitérőkkel.

A pályaépítéssel párhuzamosan zajlik a vasút-villamos járművek beszerzése is. A MÁV-START szentesi telephelyén két hete mutatták be a Vásárhely 1-es tram-traint. Az első három szerelvény 2021. szeptember végén állhat forgalomba Hódmezővásárhely és Szeged között. A tram-train Szegeden az 1-es villamos vonalán közlekedik Szeged pályaudvartól Szeged-Rókus vasútállomásig, majd egy megközelítőleg 800 méteres hosszúságú vágányon csatlakozik fel a 135-ös számú Szeged–Békéscsaba vasútvonalra, és halad tovább Hódmezővásárhelyre.

További programok »

Itthon

FEL