Fazekas Sándor: A CsabaPark az egyik legjobb beruházás

Békéscsabán járt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton.

A CsabaPark az egyik legjobb beruházás, amit a város kivitelezhetett az elmúlt években – ezt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mondta szombaton, amikor nem hivatalos látogatása során, egy kisebb határon túli delegációval érkezett a békési megyeszékhelyre. A miniszter hozzátette: a kormány mintegy 300 milliárd forintnyi pályázattal támogatja az élelmiszeripart. Kiemelt célként szerepel a kis- és közepes élelmiszeripari feldolgozó vállalkozások támogatása.

Szombat délben gördült be a CsabaPark területére az a busz, melynek fedélzetén a földművelésügyi miniszter és székelykeresztúri vendégei megérkeztek. A delegációt Hanó Miklós gazdaságért felelős alpolgármester fogadta, aki a gasztrokulturális komplexum megvalósításának támogatásért fejezte ki köszönetét. 

A komplexum bejárása során a Kolbászmúzeum sem maradhatott ki a sorból, mely a kolbászkészítés történetét, helyi tradícióit mutatja be. Fazekas Sándor elmondta, a kormány által elfogadott élelmiszeripari fejlesztési stratégia azt a célt szolgálja, hogy minél több kézműves élelmiszer, prémium termék, valamint hungarikum, mint a csabai kolbász is, kerüljön az asztalokra, illetve az exportpiacokra.

– Fontos az, hogy ismerjük meg ezeket az értékeket és minél több külföldi is részesüljön belőlük, hiszen megélhetést nyújtanak és akár exportcikkek is lehetnek. A Csabai kolbász pedig világszerte ismert, a CsabaParkban az elkészítéstől kezdve megismerhető a kolbász kultúrája, és persze meg is kóstolható a termék. Szerintem nagyon jó ez a látványközpont, nagyon jó beruházás. Azért is hoztam el székelykeresztúri és karcagi vendégeimet ide Békéscsabára, hogy minél többet tudjanak meg a hungarikumról, a Csabai kolbászról – fogalmazott a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor hozzátette: a kormány mintegy 300 milliárd forintnyi pályázattal támogatja az élelmiszeripart. 200 milliárd forintot a vidékfejlesztési program forrásaiból, 100 milliárd forintot pedig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból lehet majd finanszírozni. A megyeszékhely ezentúl további két forrásból tervezi megvalósítani a CsabaPark bővítését.

– A Települési Operatív Program keretében közel 1,5 milliárd forintos fejlesztés lesz, ami azt teszi lehetővé, hogy a nagy rendezvényeknek, például a kolbászfesztiválnak, sörfesztiválnak is kialakítsuk a teret. Miniszterelnök úr rövidesen Békéscsabára érkezik a Modern Városok Programmal kapcsolatos megállapodás aláírására, ebből is még plusz forrásokat szeretnénk lehívni – részletezte Hanó Miklós gazdaságért felelős alpolgármester.

Hanó Miklós hozzátette, a cél egy olyan komplexum létrehozása, amely a gasztronómiai értékek bemutatása mellett, sport és kulturális szabadidős tevékenységek, rendezvények színvonalas megvalósítására alkalmas. 
A bejárást követően a vendégek egy látványvágással egybekötött bemutató révén belekóstolhattak az igazi, tradicionális disznótoros elkészítésének folyamatába is.

Megosztás: