Farkas Gábor: A fazekasság egy csodálatos szakma!

2020. augusztus 27. 15:41 | Mikóczy Erika

A békéscsabai Farkas Gábor fazekas népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere kapta meg idén a Folk Trend díjat. Az Agrárminisztérium elismerését V. Németh Zsolt, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos adta át a díjazottnak augusztus 19-én, Budapesten, a Hagyományok Házában, a XXI. Országos Fazekas-pályázat kiállításának megnyitóján. Farkas Gáborral már itthon, a műhelyében, az edények szülőhelyén beszélgettünk.

Mint azt Farkas Gábortól megtudtuk, a Folk Trend mozgalmat az agrártárca néhány évvel ezelőtt indította útnak. A kiállítás és az elismerés célja a hagyományok, az ősi módszerek, eljárások, mesterségek életben tartása, a mai kor igénye szerinti értelmezése, alkalmazása.

– Az idei pályázat tematikája a sütő-főző edény volt, és úgy gondoltam, hogy jelentkeznem kell, hiszen szinte az egész életemet a főzés, a gasztronómia és az ehhez szükséges, megfelelő edények készítése teszi ki. Úgy érzem, ma az emberek nem megfelelő módon étkeznek. Az étkezés az egy szent dolog, egy szertartás kellene, hogy legyen, ehhez pedig a főzőedények nagyon szorosan kapcsolódnak. Fontosnak tartom, hogy azok az ételek, amelyeket elkészítünk, ízletesek, táplálóak legyenek, és azok az edények, amelyekben ezeket elkészítjük, feltálaljuk, jól funkcionáljanak, valamint dekoratívak legyenek, harmóniában egymással – jegyezte meg Farkas Gábor, aki korábban azt is elmesélte nekünk, hogy először lényegében egy véletlennek köszönhetően vetődött a fazekasi pályára.

 

Fotó: facebook.com/Gaboredenyei/

 

A népi iparművész a mostani pályázatra egy kilencrészes edény-együttest készített. Az edényeit lehet gázon, kerámialapon, sütőben és kemencében is használni, és gyakorlatilag minden megfőzhető, megsüthető bennük otthon. Farkas Gábor 26 éve alkot sütő-főző edényeket, ez idő alatt nagy gyakorlatra tett szert: edényei stílusukban, formájukban alkalmazkodnak a mai magyar gasztronómiához és konyhakultúrához.

A munka mindig az agyaggyúrással indul, aztán sorban jön a többi lépés.

– Az agyaggyúrást követi a hubli-húzás és a formatest megkorongozása. A korongozás után a fedő készítése következik, majd másnap jöhet a fülezés, a gombok, a címer rátétele, egyéb plasztikus díszítés, például sujtás készítése. A következő lépés a szárítás, majd az égetés. Az első égetés után mázas írókázással készülnek a különböző motívumok, a díszítés, majd az edény újból visszakerül a kemencébe. Ott megolvad rajta a máz, így egy szép, fényes felületet kap – sorolja a lépéseket a díjazott.

 

Farkas Gábor edényei a korábbi, mezőmegyeri fazekas találkozón (fotó: Csabagyöngye)

 

Farkas Gábor a motívumokat több forrásból gyűjtötte össze, és ő maga is alkotott ilyeneket, így alakult ki az az egyéni stílusa, névjegye, ami minden edényén megtalálható. A szakemberek egyébként már a motívumok alapján tudják, hogy melyik edényt, ki készítette.

Farkas Gábor elmondta, hogy nagyon örült az elismerésnek, az öröme akkor lenne még teljesebb, ha a szakmában bőven lenne utánpótlás. Arra kér tehát minden fiatalt, akiben megfogalmazódott, hogy a fazekasságot szeretné megtanulni, hogy vegye magának a bátorságot, vágjon bele, mert fazekasság egy csodálatos szakma!

Galéria

 

További programok »

Itthon

Jónak lenni jó!

Az elmúlt tizenkét évben 360 család kapott segítséget a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice Ház különböző szolgáltatásainak köszönhetően, és jelenleg is több mint húsz család vár arra, hogy bekerülhessen az intézménybe - mondta el Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke a Duna televízión zajló egész napos műsorfolyamban vasárnap reggel – írja az MTI.
13:22
FEL