Békéscsabai fazekas hozta el a díjat

2016. június 3. 12:34 | Fekete Kata

Farkas Gábor folyamatosan kutat, kísérletezik, önmagával szemben maximalista. Nem véletlen, hogy a jelenleg dolgozó fazekasok között egyéni stílusával és folyamatosan megújuló tárgykultúrával szakmai tekintélyre tett szert, nemcsak az országban, hanem határainkon kívül is. Ennek jó példája, hogy az idén negyedik éve megrendezett kerülő nagyszebeni fazekas pályázatokon és a hagyományos nagy országos fazekas vásáron is visszatérő meghívottként szerepel. Itt módja nyílik a különböző erdélyi fazekasközpontok kerámiakultúráját tanulmányozni, illetve a fazekas pályázaton gyakorolni is. Legutóbb Debrecen díjában részesült.

Az évek alatt egyéni stílusát folyamatosan csiszolta. Meghatározó számára a használhatóság, a feszes formák adják meg edényeinek szépségét. Fazekas edényeire az egyszerűség, a használhatóság, a visszafogottság a jellemző. Fazekas művészetének legmeghatározóbb eleme az innováció. Saját szakmájának a határait feszegeti sokszor. Agyagból füstölőt alkototott, amelyben kolbászt, halat, de akár egész sonkát is fel lehet füstölni otthoni körülmények között. Olyan alkotások kerülnek ki a műhelyéből, melyek a mai kor követelményeinek megfelelnek és a modern konyhák használati darabjává válnak.

1990 óta rendszeren zsűrizteti munkáit, 1996-ban megkapta a népi iparművész címet, melyhez megfelelő számú zsűrizett tárgyra volt szükség. 1999-ben pedig a Népművészet Ifjú Mestere címet, a téma Gömöri főzőedények volt., mely edényeket hagyományos, fatüzelésű kemencében égette ki. A zsűriztetést azóta is folytatja. A fazekas pályázatokon rendszeresen megméretteti munkáit, és előkelő helyezéseket hoz el. Fazekas találkozók, korongozóversenyek résztvevője és nyertese. (Bodony, Naszály, Magyarszombatfa, Zalaegerszeg,) 1996-ban csatlakozott a Békés Megyei Népművészeti Egyesülethez, amelynek aktív tagja.

 

FEL