Békéscsabai találkozások: Farkas Gábor véletlenül lett fazekas

2016. június 19. 15:03 | Fekete Kata

Varázslatos hely egy fazekasműhely, főleg, ha Farkas Gábor fazekas a kalauzunk, aki nemcsak mesél, hanem mutat is. A mester megmutatta azt a forraltbor-készítőt is, amelyben fatüzeléssel készülhet a nedű. A szerkezet nemcsak szép, de praktikus is, például külön akasztója van, amellyel a fűszeres zacskót bele lehet lógatni a borba és persze kínáló pohár is dukál a készítőhöz. Azt is Farkas Gábortól tudtuk meg, hogy létezik olyan kerámia füstölő, amelyben akár tíz kilós sonkát vagy éppen kolbászt lehet készíteni.

- Miután Békéscsaba a kolbász hazája, sőt, a Csabai Kolbász hungarikum is, szerettem volna olyan tárgyat vinni a minden második évben megrendezett fazekas találkozóra, amely jellemző a szülőhelyemre. A kolbászkészítésnek a legfontosabb része a füstölés, azon múlik az étel íze, eltarthatósága. A kolbászfüstölőm tavaly, a XVI. Országos Népművészeti Kiállításon ezüstérmet nyert, most Debrecen nagydíját hoztam el vele.

Farkas Gábor elmondta, abból a szempontból nincs könnyű helyzetben, hogy nem fazekas családban nőtt fel, mint sok pályatársa, sőt Békéscsabán nincs is mélyen gyökerező tradíciója ennek a szakmának. Éppen ezért folyamatosan mer és szeretne újítani, olyan tárgyakat alkotni, amelyeket más még nem, viszont jól használható a mindennapi életben. Így jutott eszébe a már említett forraltbor-készítő vagy éppen a katlan. Felmerül a kérdés, miért lesz valaki fazekas, ha senkitől nem látta ezt a példát. Mint Gábor elmondta, véletlenül.

- Az osztályfőnököm összekeverte a papírjaimat és véletlenül nem a nyomdaipari iskolába adta be a jelentkezésemet, hanem Hódmezővásárhelyre a fazekas képzőbe. Így, utólag nem bánom, 33 éve foglalkozom agyaggal és nagyon élvezem.

Mindez látszik a mester munkáin is. A látszólag egyszerű használati tárgyak vagy éppen edények mind aprólékosan kimunkáltak. A mintázáshoz, formázáshoz szükséges eszközöket is Gábor készíti el, hol kerámiából, hol vasból. Munkásságát számos díjjal, kitüntetéssel honorálták, kétszer nyerte el a szakma csúcsának számító Gránátalma díjat, de a Népművészet Ifjú Mesterének is megválasztották. Az edényeiben főzött már Benke Laci bácsi és Stahl Judit is, de olyan is megesett, amikor Gábor készített ételt az amerikai nagykövetnek. Ugyanis nemcsak elkészíteni szereti az edényeit, hanem főzni is szeret bennük. Sőt, mielőtt vásárra vagy kiállításra visz valamit, előtte mindig hosszan próbálgatja a prototípust, hogy alakítson rajta, ha arra van szükség.

FEL