Falba vésett nevek

2016. január 3. 10:04 | behir.hu

70 év után elkészül városunkban a Békéscsabai Zsidó Hitközösség által kezdeményezett Holokauszt Emlékmű. Az építési engedélyt már megkapták, a kivitelezést februárban kezdik el a Békéscsabai Zsinagóga körül.

Hosszú évek kitartó munkájának és gyűjtésének eredményeként még idén megépül a gránittéglákból álló emlékfal, amely a világháborúban megölt zsidó embereknek állít emléket. 1944-ben mintegy 2200 békéscsabai zsidót szállítottak Auschwitzba.

- Alapvetően nincsenek kimutatások. Valamikor hajdanán, mikor összeszedték a zsidónak minősített embereket, és elvitték hazájukból, a csendőrség készített egy listát azokról, akiket elvittek. Ezek az egykori, hivatalos magyar állami feljegyzések viszonylag pontos képet adnak az akkori eseményekről. Azok nevét viszont, akik soha nem jöttek vissza, sokkal nehezebb összegyűjteni, mert róluk nem tesz említést egy állami dokumentum sem - mondta el Dr. Goldmann György, a Békés Megyei Zsidóságért Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

A kivitelezést februárban kezdik el a Békéscsabai Zsinagóga körül, és mivel június utolsó vasárnapján érkeztek Auschwitzba a város mártírjai, ekkor is fogják felavatni az elkészített Holokauszt Emlékművet.

És bár a több éves kutatómunkának és a hozzátartozóknak köszönhetően valamennyi békéscsabai áldozat neve felkerül majd a gránittéglák valamelyikére, a névsor még messze nem teljes, és talán soha nem is lesz az.

Vágvölgyi Nóra

 

FEL