A névsor még messze nem teljes

2016. június 21. 17:07 | behir.hu

72 év után elkészült a Békéscsabai Zsidó Hitközösség által kezdeményezett Holokauszt Emlékmű. A megyeszékhelyen felállított gránitfalon közel háromezer mártír neve olvasható. Az ünnepélyes átadót június 26-án a Békéscsabai Zsinagóga mellett rendezik.

Már most egyfajta zarándokhellyé nőtte ki magát a Holokauszt Emlékmű.  Az építkezés kezdete óta a békéscsabaiak rendszeresen kijártak, nyomon követték hogyan kerültek helyükre az emlékfal gránittéglái.

- Miután megkezdték az építkezést, megjelentek a gránittéglákon az áldozatok nevei, megkönnyeztem, mikor láttam, hogy egyre többen kijönnek gyermekeikkel, hogy megnézzék, leróják tiszteletüket mártírjaink előtt - osztotta meg velünk dr. Moskovits Sándor, a Békéscsabai Zsidó Hitközség elnöke.

1944-ben mintegy 5000 Békés megyei zsidót szállítottak Auschwitzba, nekik állít emléket a napokban elkészült fal, amelyen összesen 2954 név szerepel.

Dr. Goldmann György, a Békés Megyei Zsidóságért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, a hitközösség azon van, hogy minél több gránittégla emlékeztessen az áldozatokra, ám idő előtt elfogyott a pénz.

A névsor tehát még messze nem teljes, ezért az alapítvány tovább folytatja a kutatást és a gyűjtést, hogy valamennyi a megyéről elhurcolt áldozat nevét megörökítse a gránitfal.

A kivitelezést februárban kezdték el a Békéscsabai Zsinagóga körül, és mivel június utolsó vasárnapján érkeztek Auschwitzba a város mártírjai, június 26-án fogják felavatni az elkészített Holokauszt Emlékművet.

 

 

FEL