Fakó rétihéja repült át a Csanádi puszták felett

2022. április 22. 06:31 | behir.hu

Fakó rétihéját figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai április 5-én, a Csanádi puszták felett, Csanádalberti határában.

Magyarországon fakó rétihéjákat csak a tavaszi és az őszi vonulási időszakban lehet látni. Ezek a ragadozó madarak a Szaharától délre eső Száhel-övezetben töltik a telet, onnan tartanak most az ázsiai sztyeppéken található fészkelőhelyeik felé.

Egyik fontos útvonaluk a Dél-Tiszántúlon, a Körös-Maros Nemzeti Park tájain vezet keresztül. A Csanádi pusztákon rendszeresen felbukkannak, igaz, csak nagyon kis számban. Az idei első, megfigyelt példány alacsonyan és magányosan repült, ahogyan ez a fakó rétihéjákra általában jellemző.

Hazánkban négy rétihéjafaj fordul elő: barna, hamvas, kékes és fakó. A barna és a hamvas rétihéja fészkelőként van jelen, a kékes rétihéják telelni érkeznek ide, a fakó rétihéják pedig csak átvonulóként figyelhetők meg.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Rétisas fiókákat gyűrűztek a Kis-Sárréten

Tíz rétisas-fióka lábára került jelölőgyűrű a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Ebben a térségben első alkalommal került sor rétisasok gyűrűzésére.
10:22
FEL