Fábián Ferencné több kézműves szakmában jeleskedik, ilyen például a bőrdíszművesség, virágkötészet és a mézeskalács. Elmondása alapján fontosnak tartja az alkotást, mert jó érzéssel tölti el, mézeskalácsot sem csak ebben az időszakban készít. Legutóbb megjelent a Mézeskalács titkaim című könyve, amelyben több recepttel, leírással és fotóval találkozhatnak az érdeklődők.
– Miből áll a mézeskalács, és minek köszönhető ennek a süteménynek a sikere?
– Az adott alapanyagokon kívül benne van a szeretetem, a kitartásom, kézügyességem. Mindezt jó odaadni másoknak, egyszerűen megnyugszom tőle. A Mézeskalács titkaimban igyekszem megszólítani az olvasókat, hogy legyenek bátrak és fogjanak bele a sütésbe és díszítésbe. Sokkal személyesebb ajándékot lehet így átadni.
– Többen úgy gondolják, hogy a mézeskalács egy igazi magyar sütemény. Mit gondol erről?
– Ez sajnos nem igaz. Németországból ered, csak az 1600-as években honosodott meg hazánkban. A nürnbergi mézeskalácsos céh útján jutott el előbb Bécsbe, majd Magyarország területére. Ezt követően alakultak ki nálunk is a céhek, s így a vásáros mézeskalácsosság. A mézeskalács német eredetét azt is bizonyítja, hogy a mesterségben használt szakmai szavak mind-mind német eredetűek. Például a valger - nyújtófa, ájzolás- tészta díszítése, a bilét pedig a szerelmespárt ábrázoló kép a szíven. Ezt a sokoldalú, személyes és kifejező dekorációs süteményt az év bármelyik időszakában szeretem készíteni.