Fábián Ágnes: Szeretném, hogy a tanyás részeken élők körülményei is javuljanak

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes Békéscsaba egészségügyi tanácsnoka és a 11-es számú választókerület önkormányzati képviselője. Körzetébe tartozik Jamina egy része, valamint egy tanyás terület Fürjessel, Felsőnyomással és az Almáskertekkel. Mint mondja, fontos számára, hogy itt is behozzák a lemaradást.

– Múlt évben, a város útfelújítási programjának keretében a 11. számú választókerületben is több utca megszépült. Melyek ezek?

Hanó Miklós alpolgármester hathatós közbenjárásának köszönhetően kétmilliárdos útfejlesztés történt Békéscsabán, ebből ide mintegy bruttó 173 millió (nettó 136 millió forint jutott). A programba bekerült a Tavasz utca, a régi Csorvási út, a Veres Péter utca, a Báthori utca és a Fürjesi út egy-egy szakasza is.

– A körzet az egyik legnagyobb tanyás rész a városban, rengeteg földúttal. Itt történt előrelépés?

–  Nagy területről, rengeteg tanyáról beszélünk, 3900 ember lakik a körzetben, helyenként nagyon szétszórtan. Szeretném elérni, hogy az ő körülményeik is javuljanak, hogy ezek a területek is behozzák a lemaradást, amennyire csak lehet. Milliós tételben költünk állandóan a földes utcák feltöltésére, tehát igyekszünk javítani a helyzeten. Azonban gyakran erre járnak a gazdák a gépeikkel, így az önkormányzat által rendbetett utak gyorsabban tönkremennek. Többször megemlítettem a közgyűlésen, hogy üljünk le velük tárgyalni erről, hogy a lakosoknak is jó legyen, és az önkormányzatnak se legyenek a munkagépek miatt pluszköltségei.

– Lakossági igényre számos kisebb-nagyobb fejlesztés valósult meg ebben a ciklusban is. Melyek ezek közül a legfontosabbak?

Útfeltöltés történt több tanyás területen, például a Nyugat utcában, a Fürjesi kertekben és Felsőnyomáson. Járda épült a Gólya utcában, és szép számban újítottunk fel járdákat a Rózsa, a Veres Péter, a Batsányi és a Franklin utcában. Egy-egy hosszú utcában úgy próbáljuk megoldani ezt a kérdést, hogy az egyik oldalon javíttatjuk ki a járdát, hisz nincs mindenre pénz. Több helyen sikerült megoldanunk a csapadékvíz jobb elvezetését. Joggal kérik a külső területeken élők a közvilágítás javítását, igyekszem segíteni, még ha lassú is ez a folyamat. Szintén lakossági igény volt a Tompa és Szegfű utca sarkán levő KRESZ-park felújítása, jó érzés, hogy ez megtörténhetett. A továbbiakban több helyen a fedlap-cserét szeretnénk, a Gorkij utcában útfelújítást, a Szegfű utcában, az óvoda előtti részen pedig járdajavítást tervezünk, akárcsak a Tildi utca egy szakaszán. Kisebb felújítást lesz a Gajdács utcai játszótéren, és folytatódik majd a közvilágítás fejlesztése a Bercsényi, a Zöldalma, a Jonatán utcában és Felsőnyomás egy részén.

– Mi a helyzet az intézményekkel?

A Szegfű-Tavasz utcai óvoda fejlesztése nem fért bele a TOP-keretbe vagy a Modern Városok Programba, ennek ellenére az önkormányzat jóvoltából, több milliós forrásból meg tudtuk oldani a nyílászárók cseréjét. A Szegfű-Tompa utcai óvodában viszont teljes energetikai felújítás, sőt bővítés is lesz. Az Erzsébethelyi iskola Madách utcai épülete TOP-keretből megújult, a Rózsa utcai épületet is fejleszteni kellene, itt azonban egyelőre csak kisebb felújításokat tudtunk eszközölni.

– Ön Békéscsaba egészségügyi tanácsnokaként is tevékenykedik. E téren milyen aktualitásokról tud beszámolni?

Nagyon fontosnak tartom, hogy 350 millió forintból megújul a jaminai orvosi rendelő, és örülök annak is, hogy a védőnők a Dedinszky utcai központban végre méltó körülmények közé kerülhettek. Szeptember 11-től négy napon át Szicsek Margit főiskolai docens tartott előadást Változó világ, változó szülő-gyerek kapcsolatok címmel közel ezer 11-12. osztályos tanulónak. Korábban hallottam már ezt az előadást, és többekkel együtt úgy gondoltuk, nagyon értékes lehet ez a diákoknak is. Egy kezdeményezésre is szeretném felhívni a figyelmet. Egyre több helyen van defibrillátor, Csendes Csaba, a mentőállomás vezetője pedig szívesen megmutatja a pedagógusoknak, diákoknak, hogyan használható. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,